Стартира преброяване на учениците, прекъснали образованието си

Главната цел на заповедта е да се регулират злоупотребите в бюджета на учебните заведения

Стартира преброяване на учениците, прекъснали образованието си
204 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Заповед на образователното министерство съобщава предстоящият план за преброяване на учениците, които трайно не посещават училище или са преместени в друго. Тя изисква от директорите да проследяват и докладват писмено движението на учениците си.  

Главната цел на заповедта е да се засекат отпадналите от клас деца, които са фиктивно записани, но на практика не посещават училище.Директорите ще трябва да подадат справка за децата, които трайно не посещават класните стаи или пък са били наказани с преместване в друго училище.

 В документа трябва да бъдат обозначени и конкретните срокове, в които учениците са престанали да посещават съответното училище и са били записани в ново.Министерството на образованието прави такива регулярни справки, но злоупотребите най-често се засичали с проверка на място. Това обясни пред „Монитор” главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев.

По думите на министъра има три вида измама. В първия случай учениците се водят записани в две училища едновременно, във втория - директорите водят записани деца, които са отпаднали от клас. Третият тип злоупотреба е когато училищното ръководство умишлено укрива трайна непосещаемост на ученик. Подобни злоупотреби се правят с цел по-висок бюджет за съответното училище.

След като даден ученик прекъсне обучението си, директорите продължават да го водят техен възпитаник по списък заради делегираните бюджети за бройка.Така училището получава по 1300 лв. годишно за издръжка на ученик, който всъщност не посещава класните стаи, но е записан фиктивно.
Коментари: 0