Държавният департамент позволи на Полша да купи Patriot

Източноевропейската държава ще плати 10.5 млрд. долара за противоракетната система

Държавният департамент позволи на Полша да купи Patriot
Държавният департамент на САЩ даде разрешението си Полша да купи противоракетната система Patriot, произвеждана от частната оръжейна компания Raytheon. Сделката е на стойност 10.5 млрд. долара, пише Reuters, като цитира информация от Пентагона.

Полша, която е член на НАТО, преосмисли необходимостта от засилване на отбранителните си способности, след като Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. Двете държави имат обща граница, а нарастващите амбиции на Москва да си върне позициите в региона, определено притеснява Варшава.

Полският министър на отбраната Антони Маниеревич каза през март, че страната му очаква да подпише споразумение с Raytheon за закупуването на системата Patriot до края на годината. Тя е предназначена да открива, проследява и унищожава безпилотни летателни апарати (UAVs), крилати ракети и балистични ракети с малък обхват.

Сделката включва четири радарни комплекта, четири контролни станции, 16 станции за стартиране и 208 ракети Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), съобщават от Американската агенция за сигурност на отбраната.

Полша и САЩ подписаха меморандум за системата за противоракетна отбрана по време на посещението на президента Доналд Тръмп във Варшава през юли.

Ако бъде сключена такава сделка, тя ще позволи на източноевропейската държава да извършва въздушни и ракетни отбранителни операции със съюзниците от НАТО - Холандия, Германия, Испания и Гърция, които понастоящем също имат система Patriot.

Договорът все още изисква одобрение от Конгреса на САЩ, защото включва закупуване на усъвършенствана военна технология, за която трябва да се получи специално разрешение.
Коментари: 0