„Демократична България“ предлага облекчена регистрация по ДДС

Коалицията иска минималният праг да бъде увеличен до 166 хил. лв. и да бъде облекчена самата процедура

„Демократична България“ предлага облекчена регистрация по ДДС

Снимка: Pixabay

5702 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Демократична България“ предлага прагът за регистрация да бъде увеличен до 166 хил. лв., като по този начин се цели облекчаване на дейността на по-малките фирми. В момента физическите и юридическите лица имат задължение да се регистрират по Закона за ДДС, ако имат търговски оборот над 50 000 лв. в рамките на 12-месечен период. С промените, предложени от коалицията, се въвежда облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност.

Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си“, се посочва в мотивите към предложението.

Регистрацията по ДДС е свързана с множество завишени изисквания, като повишена счетоводна отчетност, подаване на месечни справки, декларации и дневници, които неминуемо водят и до завишени счетоводни разходи. Очакваният резултат е, че много търговци се задържат под установения праг, за да избегнат регистрацията по ДДС, мотивират предложението си народните представители, пише още в мотивите.

Вносителите очакват мярката да има положителен ефект от „изсветляване“ на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет.

Предложените промени няма да се отразят негативно на предприятията, които искат да ползват регистрация по ДДС, без да имат облагаем оборот над 166 хил. лв., защото се запазва възможността в закона за регистрация по избор (чл. 100). Вносителите посочват и планираните изменения на правилата на ЕС, според които от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 хил. евро.Подкрепи Economic.bg