Денят на истината в САЩ е утре: Кой ще е новият президент?

Денят на истината в САЩ е утре: Кой ще е новият президент?

Снимка: БТА

4277 ~ 3 мин. четене

Денят на истината в САЩ настъпи. На 3 ноември американските избиратели ще решат дали Доналд Тръмп да остане начело на страната за още четири години.

Настоящият държавен глава се изправя срещу демократа Джо Байдън, който е най-известен с това, че беше вицепрезидент на Барак Обама. Не трябва да се забравя обаче, че той всъщност участва активно в политиката на страната от 70-те години на миналия век.

В навечерието на изборния ден социологическите агенции се надпреварват да уловят настроението на нацията, правейки допитвания за предпочитанията на избирателите, пише BBC в свой анализ.

Байдън води засега

Националните социологически проучвания са добър ориентир за това колко популярен е кандидатът в цялата страна като цяло, но те не са непременно вярна прогноза за резултатите. През 2016 г., например, Хилари Клинтън беше начело в анкетите и спечели близо три милиона гласа повече от Доналд Тръмп, но въпреки това загуби (заради специфичната избирателна система в САЩ, при която невинаги натрупалият най-много гласове е печелившият, бел.р.).

При все това, Джо Байдън изпреварва Доналд Тръмп в повечето национални анкети от началото на годината. Преднината му варираше, като през последните месеци се движи около 50% подкрепа. В някои моменти разликата помежду им се оценяваше на 10 пункта. Според актуално допитване демократът събира 53% от вота, докато републиканецът – 43%.

За сравнение, през 2016 г. анкетите даваха по-размити прогнози и едва няколко процентни пункта деляха Тръмп от Хилари Клинтън.

Кои щати ще решат тези избори?

Развоят на миналите избори беше ярка илюстрация, че броят спечелени гласове е по-малко важен от това къде са те. Повечето щати почти винаги гласуват по един и същ начин, което означава, че в действителност има само няколко места, в които и двамата кандидати имат шанс да спечелят. Тези региони са същинското бойно поле за кандидатите.

САЩ използват т.н. избирателна колегиална система, според която на всеки щат се дават определен брой гласове въз основа на членската квота, която се изпраща към Конгреса.

От картата по-горе личи ясно как някои щати предлагат много повече гласове от други, затова и кандидатите прекарват значително повече време там, за да водят кампанията си.

Моментната картина показва предимство за Байдън в тези ключови региони. Той има силни позиции в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин – три индустриални щата, в които неговият републикански противник предния път спечели с разлика от по-малко от 1%, за да извоюва победа през 2016 г.

На места като Айова, Охайо и Тексас, където на миналите избори Тръмп спечели с преднина от порядъка на 8-10%, сега нещата изглеждат на кантар. Това е и една от причините политическите анализатори да оценяват шансовете му за преизбиране като толкова ниски.

Кой спечели президентските дебати?

Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправиха директно един срещу друг в два телевизионни дебата.

Първият, на 29 септември, бе белязан от агресивния подход на Тръмп, който отне шансовете за истинска дискусия. Не е случайно, че 70% от зрителите споделят, че са се почувствали раздразнени от това. 48% от тях дадоха подкрепата си за Байдън, докато за Тръмп гласуваха 41%.

Във втория дебат, на 22 октомври, организаторите поставиха бутон за заглушаване, за да помогнат за по-добрата аргументация. Тръмп беше много по-сдържан и като цяло дебатът даде по-добър фокус върху политиките на двамата кандидати. Въпреки това аудиторията отново даде по-голяма подкрепа за Байдън – той събра 53% от гласовете, докато настоящият президент привлече едва 39% от тях, по данни на CNN, сравними и с тези на други допитвания.

Как влияе Covid-19?

Само два дни след първия дебат излезе новината, че президентът на САЩ и първата дама са с положителни тестове за коронавирус. Пандемията и последиците от нея отново попаднаха под светлината на прожекторите.

Според данни от проучване на ABC News/Ipsos само 35% от американците одобряват начина, по който Тръмп се е справил с кризата. Одобрението е по-високо сред републиканците, достигайки до 76%. Две трети от хората в САЩ са на мнение, че той не е приел риска от заразяване с вируса достатъчно сериозно.

Заразяването му с COVID-19 обаче даде шанс на Тръмп отново да насочи вниманието към Китай, който е един от водещите аргументи в реториката му, чрез който се опитва да привлича симпатизанти на своя страна.

Подкрепи Economic.bg