Англия „ще се стреми“ да премахне карантината през декември

Все пак не се изключва продължаването на ограничителните мерки, стана ясно от думите на финансовия министър Риши Сунак

Англия „ще се стреми“ да премахне карантината през декември

Снимка: БТА

5190 ~ 1 мин. четене

Правителството на Великобритания ще се стреми да премахне четириседмичната карантина срещу коронавируса в Англия в началото на декември. Това заяви днес финансовият министър Риши Сунак по повод коментара на друг министър от вчера, че може да се наложи карантината да бъде удължена.

Сунак заяви в интервю за BBC Radio 4, че "пикът на смъртността е по-висок" от първата вълна на коронавируса и че здравната система „ще бъде смазана“, ако правителството не е наложило нови ограничения.

През уикенда общият брой на заразените д Covid-19 в Обединеното кралство от началото на пандемията надхвърли 1 милион, а правителството обяви, че Англия ще бъде поставена под едномесечна карантина, завършваща на 2 декември, за да намали втората вълна на заразата.

Все пак той не беше категоричен в отговора си дали новият локдаун в Англия ще бъде прекратен, както е по план. Според него очакванията и надеждата са, че взетите мерки ще бъдат достатъчни, за да доведат до резултатите, от които страната се нуждае.

Сунак защити закъснението на правителството да наложи национални ограничения, въпреки че неговите научни съветници обясняваха още през септември, че министрите трябва да наложат двуседмично блокирне, за да ограничат разпространението на инфекцията.

„Имаме работа с вирус, който очевидно се е движил с по-бързи темпове, отколкото сме очаквали или се страхувахме“, каза той. „Това е последното нещо, което искахме да направим, като въведем такива ограничителни мерки.“

Подкрепи Economic.bg