Подаването на данъчна декларация за недвижим имот вече става електронно

Подаването на данъчна декларация за недвижим имот вече става електронно

Снимка: Unsplash

Данъчна декларация за недвижимите имоти вече може да се подава и по електронен път през Единния портал за електронни административни услуги, който се поддържа от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Това съобщиха от ведомството.

Става дума за данъчната декларация по чл. 14 от Закона за местните данъци и такси за облагане с данък върху недвижимите имоти.

Новата електронна услуга вече е достъпна за потребителите на Единния портал за достъп до електронни административни услуги на този адрес.

За да бъде заявена услугата, човек първо трябва да има инсталиран на компютъра си Квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) или Квалифициран електронен подпис (КЕП). Също така и профил в системата „Електронно връчване“, както и инсталиран Adobe Reader.

Общо 117 общински администрации предоставят услугата чрез Единия модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги, разработен от Държавна агенция „Електронно управление“. Към останалите общински администрации декларацията се заявява чрез Системата за сигурно електронно връчване в съответствие с чл. 26, ал. 5 от Закона за електронно управление, обясняват от ведомството.

Коментари: 0