Денонощна книжарница отваря в НДК

\"Перото\" се открива на 16 септември

Денонощна книжарница отваря в НДК

В Националния дворец на културата в София отваря първата в България денонощна книжарница. Това съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош пред bTV.

Новото "литературно пространство" ще се казва "Перото" и е част от цялостната стратегия за подкрепа на литературата.

"То ще е място, където писателите, поетите, издателите, преводачите и читателите ще могат да се събират. Представлява всъщност денонощна книжарница и библиотека: може да четете книгата, която обичате, а след това или да я оставите, или да я купите", обясни Боршош.

Дали ще прекараш вечерта в някое заведение или литературният клуб – въпросът е да имаш възможност на избор, отвърна директорът на НДК на въпроса къде ще има повече хора – в заведенията или в денонощната книжарница.

"Започваме с много сериозна програма, почти всеки ден ще има представяния на книги. Всички издателства са добре дошли. В понеделник ще имаме специален литературен гид, в който хора, много свързани с четенето, ще представят най-новите книги, тенденции в литературата, авторите. Няколко литературни клуба ще живеят на новото място. Започваме с 24-часово четене в 6 ч.", съобщи Боршош.

"Перото" се открива на 16 септември. 

Десет дни по-късно пък в НДК отваря врати и театър "Азарян". Врати отваря и второ "театрално пространство", наречено ДНК. То ще дава сцена на независимия театър и ще е място за пърформанси.

Мирослав Боршош засегна и темата за предстоящия ремонт на НДК. По думите му, това е държавническа позиция, тъй като НДК е най-голямата и влиятелна културна институция.

Инвестицията в подобно пространство и превръщането му в модерен европейски и световен център е много важно принципно решение, подчерта той.

Все още обаче не е изяснено какво точно ще включва ремонтът. Разчетите за това, колко би струвал той, се изготвят в момента от работна група при Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В момента тече и обновлението на пространството около НДК, което обаче се извършва от Столичната община.

Коментари: 0