Денят на данъчната свобода: от днес печелим за себе си

13-ти май – символично наречен денят на данъчната свобода

Денят на данъчната свобода: от днес печелим за себе си
През 2018 г. излиза, че трябва да работим 132 дни, за да се издължим към хазната. Днес, 13 май, е денят, в който спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. Символично датата е наречена денят на данъчната свобода. Според данни на Института по пазарна икономика, през 2018 г. българите изработват средно по 289 млн. лв. за ден, цитира NOVA.

По тези изчисления излиза, че през тази година са необходими 132 дни, за да бъдат подсигурени всички публични разходи т.е. до днес се работили сaмо, за да изплащаме данъците към държавата. Освен това специалистите смятат, че с всяка изминала година този т.нар. ден на данъчна свобода ще идва по-късно, а това следва от нарастването на данъчната тежест.

„Винаги се въртим около тези 35-36-37% преразпределение, а като прибавим европейските средства – около 40%. По-скоро се наблюдава това разминаване между „Какво приемаме в бюджета“ и „какво се случва в края на годината“, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика по БНР.

Всеки гражданин може да изчисли личните си данъци и кой ден се пада неговата Данъчна свобода  на страницата www.kolkodavam.bg .
Коментари: 0