Депутатите избраха нов управител на Здравната каса

Той има подкрепата на здравния министър Кирил Ананиев

Депутатите избраха нов управител на Здравната каса
644 ~ 1 мин. четене
Народните представители избраха д-р Дечо Дечев да е новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За кандидатурата му гласуваха 124 депутати, нито един не беше против, а един се въздържа. Мандатът на Дечев ще е до 12 март 2020 г.

Кандидатурата на Дечев в сряда беше подкрепена от Комисията по здравеопазването. Днес пълна подкрепа спрямо него изрази и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Той може да разчита на моята пълна подкрепа и на подкрепата на моя екип в Министерството на здравеопазването“, каза Ананиев.

НЗОК остана без управител, тъй като на 20 юни парламентът отстрани от поста проф. Камен Плочев. В продължение на три месеца преди уволнението си Плочев отсъстваше от работа заради заболяване и не можеше да изпълнява служебните си задължения.

Управителят на НЗОК влязъл в болница, след като получил лична заплаха да се оттегли от поста. Тогава Плочев не пожела да посочи кой е отправил заплахата.

Скандалите се зародиха след като здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, под претекст, че не го информирал за свое предложение бюджетът на касата да се актуализира. Впоследствие се оказа, че институцията дължи на чужди фондове над 270 млн. лв., а само за последната година над 300 души са сигнализирали за отказано или забавено лечение в чужбина заради неизплатени дългове.

Подкрепи Economic.bg