Депутатите приеха изцяло машинен вот в големите секции

В първоначалния вариант на законопроекта навсякъде вотът трябваше да е изцяло машинен, независимо от размера на секцията

Депутатите приеха изцяло машинен вот в големите секции

Снимка: БТА

3494 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Депутатите приеха на следващите парламентарни избори да се гласува само машинно в големите секции с над 300 избиратели на последните избори. Правилото ще важи както за секциите в България, така и в чужбина. Предложението е на партия „Има такъв народ“ и очаквано не бе подкрепено единствено от ГЕРБ, които са против повечето ключови идеи за промени в Изборния кодекс, разглеждани окончателно от парламента днес, както и от ДПС.

Изборни правила

Припомняме, че според първоначалния вариант на законопроекта навсякъде вотът трябваше да е изцяло машинен, независимо от размера на секцията. Между двете четения обаче от партията на Слави Трифонов се отказаха от това и депутатите Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов внесоха приетите днес поправки.

Хартиените бюлетини ще присъстват в местата за гласуване дори и там, където е предвидено предимно машинен вот, но ще се използват само в случай на технически проблем. Въпреки това, според промените, в секциите с машини броят на хартиените бюлетини ще бъде равен на броя на избирателите в съответните секции. Там, където няма да има машини, броят на отпечатаните бюлетини ще бъде равен на броя на избирателите, увеличен с 10%.

Именно хартиени бюлетини ще бъдат използвани в секции с по-малко от 300 избиратели в страната, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в големите секции в чужбина.

От ГЕРБ се изправиха срещу идеята за изцяло машинен вот с аргумента, че на миналите парламентарни избори на 4 април малко хора са гласували по този начин. По думите на Цвета Караянчева само 27% от българите са гласували машинно, а 73% са упражнили правото си на вот с хартиена бюлетина. Според нея това трябва да подскаже, че този текст не трябва да бъде подкрепен.

На заседанието днес от ГЕРБ поискаха да се предостави възможността хората да избират дали да гласуват с хартиени бюлетини или машинно.

ДПС предложиха да има декларация, която гражданите, които искат да гласуват с хартиена бюлетина, да попълнят и така на практика сами да избират как да дадат своя вот. Това обаче не бе прието от трите нови парламентарни групи и БСП.

Подкрепи Economic.bg