Американската икономика се доближи до предпандемичния си размер

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 6.4% благодарение на потреблението на американците

Американската икономика се доближи до предпандемичния си размер

Снимка: БТА

468 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Икономиката на САЩ нараства с 6.4% на годишна база през първото тримесечие на 2021 г. и се доближава до своя препандемичен размер, което очертава бързо възстановяване. Солидният ръст е ръководен почти изцяло от потребителите, пише The Wall Street Journal.

Домакинствата, въоръжени със стотици милиарди долари от стимулите на администрацията на Джо Байдън, задвижиха покупките през първото тримесечие – главно на стоки като автомобили, велосипеди, мебели и други, съобщи в четвъртък Министерството на търговията.

Възстановяването се ускори през първото тримесечие и благодарение на по-бързия ваксинационен процес, който позволи на отделните щати и градове да премахнат различните ограничения пред бизнесите.

Американската икономика очевидно е в зараждащия се период на възстановяване и се е насочила към силна експанзия“, обяснява Джоузеф Брусуелас, главен икономист в консултантска фирма RSM.

Очаква се растежът през април-юни да бъде все така бърз и потенциално да достигне или надмине 10% на годишна основа благодарение на по-големия брой хора, които са в състояние и искат да пътуват, да пазаруват, да се хранят на ресторант и да възобновят останалите си потребителски навици.

Увеличението през първото тримесечие следва нарастването от 4.3% през четвъртото тримесечие на миналата година, след като през третото се покачи с 33.4%. Отскокът от стръмен спад миналата пролет в началото на пандемията беше по-бърз от това, което много икономисти очакваха, но все пак остави икономиката в дупка.

За цялата минала година икономиката отчете спад от 2.4% на годишна база – първото свиване от Голямата рецесия през 2007 – 2009 г.

Коментари: 0