Депутатите в Лондон все по-силно обмислят нов референдум за Brexit

Проевропейски настроените народни представители смятат, че могат да гласуват ново обществено допитване още другата седмица

Депутатите в Лондон все по-силно обмислят нов референдум за Brexit

Снимка: БТА

Сред проевропейски настроените британски депутати се засилва увереността, че другата седмица могат да уредят провеждането на втори референдум относно членството на Великобритания в ЕС, пише Business Insider. Причината за тяхната надежда е засилването на съмненията, че премиерът Борис Джонсън има достатъчно подкрепа в парламента, за да осигури ратифицирането на споразумение за Brexit.

Желанието за провеждането на нов референдум изглежда, че набира инерция преди заседание на британските депутати другата събота, което се очертава да бъде историческо. Про-ЕС народните представители в Лондон смятат, че организирането на ново обществено допитване ще бъде прието въпреки индикациите от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, че няма да подкрепи този ход.

Извънредното заседание на 19 октомври е свикано от Джонсън и ще се проведе след ключова среща на европейските лидери в Брюксел, която ще се проведе в четвъртък и петък. Надеждите на британския премиер е, че там ще успее да договори преразгледано споразумение за Brexit, което да предложи на британския парламент за ратифициране. Ако той не успее да издейства от Брюксел ново споразумение, ще поиска от парламента в Лондон да одобри излизане на Великобритания от ЕС без никакви договорености за бъдещите политически и икономически отношения помежду им (т.нар. „твърд Brexit”).

Шансовете на Джонсън другата събота да уреди приемането на споразумение за Brexit будят все по-голямо съмнение, тъй като той трябва да си осигури подкрепата на поне 10 депутата от Демократичната юнионистка партия (DUP). Лидерът на DUP в Уестминстър оспори ключови точки от последните предложения на Джонсън за промени в споразумението за Brexit, включително спорната идея Северна Ирландия да остане под някаква форма част от митническия съюз на ЕС. „Северна Ирландия трябва да остане изцяло в митническия съюз на Обединеното кралство, точка“, заяви лидерът на DUP.

Ревизираното споразумение е малко вероятно да бъде ратифицирано от парламента в Лондон без подкрепата на Демократичната юнионистка партия, тъй като много от про-Brexit настроените депутати от управляваща Консервативна партия ще последват волята на своите северноирландски колеги.

Ако Джонсън не успее да постигне ново споразумение с ЕС през идната седмица, подкрепата за нов референдум за членството на Великобритания в Блока би била още по-висока. Расте и желанието за провеждане на обществено допитване при договарянето на каквото и да било ново споразумение с Брюксел.
Коментари: 0