Десетки хотели са обявени за продажба заради дългове

Частните съдебни изпълнители ще съберат общо 58 млн. лв. от продажбата на крупните имоти

Десетки хотели са обявени за продажба заради дългове
Автор: Александра Сотирова

Над 41 хотела в цялата страна са пуснати на търг от частни съдебни изпълнители заради неплатени дългове, това става ясно от регистъра с публичните продажби на недвижими имоти към Камарата на ЧСИ. От задлъжнелите собственици съдебните изпълнители се очаква да съберат общо 58 млн. лв. от продажбата на крупните имоти.

Най-скъпият от обявените за продажба хотели е софийският "Best Western Premier Thracia Hotel", който се намира на централната ул. „Солунска”. Първоначалната му цена е 19.9 млн. лв., а желаещите купувачи имат един месец от дата 1 ноември да подадат офертите си за него в Софийски районен съд. Известният столичен хотел има няколко договорни ипотеки и дължи на Уникредит Булбанк 3 млн. лв. 

На високата цена от 14.1 млн. лв. се продава и 4-звездният “Интерхотел Велико Търново”. Великотърновският хотел е с ипотека за 10 млн. евро към фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Търгът за имота започва от 20 ноември 2016 г., а евентуалният купувач ще бъде обявен на 21 декември 2016 г. Това е поредният опит сградата да бъде продадена. Само преди месец приключи предишният търг за имота, за който обаче купувач не се появи, въпреки че "Интерхотел Велико Търново" е с централна локация, на 2 километра от крепостите Царевец и Трапезица. Тогава цената беше 17.7 млн. лв. 

За продажба са обявени и няколко хотела по Черноморието. Сред тях е семеен хотел в Св. Влас на цена близо 2 млн. лв., хотел “Ecopalace” в курорта Златни пясъци и "Meri Beach" хотел, който се намира на пътя между Равда и Несебър. Офертите за тях се подават в срок от един месец като повечето от тях започват през ноември. 

Още 26 хотела в страната се продават за начална цена над 250 000 лв. През 2015 г. частните съдебни изпълнители са завели общо 180 000 дела срещу длъжници, като едва половината от тях са приключени, показва отчетът на Камарата на ЧСИ за миналата година. От неизрядни платци частните съдебни изпълнители събират средно по около 1 млрд. лв. годишно, като се очаква и през 2016 г. общата сума да е в тази граница, пише "Труд".

Коментари: 0