Дете получава от държавата 455 лв., а гъска – 746 лв.

Това пресметнаха от „Национална асоциация Българско Черноморие”

Дете получава от държавата 455 лв., а гъска – 746 лв.

Снимка: БГНЕС

В България средно на дете се пада по 455 лв. детски надбавки на година, а на червенугушата гъска – по 746 лв. Това изчисление направи Димитър Канариев, председател на УС на „Национална асоциация Българско Черноморие” (НАБЧ).

По справка в националния статистически институт през 2014 г. в България са се родили 67 585 бебета. Канариев е направил справка в бюджета на страната относно заделените детските надбавки.

Средно на дете се пада по 455 лв., а за новородени еднократната помощ предвидена от държавата е 30 млн. лв. От другата страна е червенугушата гъска, която зимува в България и се храни със засятата пшеница, за която земеделците в страната са поискали 50 млн. лв. субсидии от фонд „Земеделие”. Това означава, че за изхранването на една червеногуша гъска са необходими 746 лв, се казва в прессъобщение на НАБЧ до медиите. 

От НАЧБ допълват, че една гъска, която тежи 1,5 кг, изяжда 2,4 тона зърно за пребиваване в България от няколко месеца. По данни на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители цялата схема може да „глътне” 220 млн. лв.

Наскоро бяха приети промените в Закона за семейни помощи за деца, според които семейните помощи се разделят на 2 типа – еднократни и месечни, които могат да се предоставят в натура или в парични измерения. За непълнолетни родители помощите ще бъдат само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от подпомагане.

С тях се въвежда нов модел за отпускане на детските добавки, като семейството ще получава определена сума според броя на децата, а размерът й ще бъде най-голям за семействата с три деца. 

Коментари: 0