Deutsche Bank купи дял в германски финтех стартъп

Сделката прави Deposit Solutions вторият по големина финтех еднорог в Германия

Deutsche Bank купи дял в германски финтех стартъп

Снимка: Deutsche Bank

Deutsche Bank купи 5% дял в германския финтех стартъп Deposit Solutions, оценявайки фирмата на над 1 милиард евро (1,1 милиарда долара).

Сделката прави Deposit Solutions вторият по големина финтех еднорог в Германия - частен бизнес на стойност 1 милиард долара или повече - според публично достъпни данни. Deutsche не разкрива колко пари е инвестирала във фирмата, съобщава CNBC.

Покупката идва само месеци след като банката обяви огромна програма за преструктуриране, съгласно която ще бъдат уволнени 18 000 души, тъй като финансовата институция намалява своите операции по инвестиционно банкиране и търси подобряване на рентабилността. Решението идва и след краха на преговорите за сливане на кредитора с вътрешния конкурент Commerzbank.

Софтуерът на Deposit Solutions позволява на кредиторите на трети страни, които предлагат спестовни продукти, да се включат в платформите на банките на дребно, част от по-широка тенденция в индустрията за финансови услуги, известна като отворено банкиране. Фирмата казва, че ползата от това е, че тя позволява на банките на дребно, които не продават спестовни продукти, да ги предлагат на клиенти, често при по-високи лихвени проценти.

Освен Deutsche, сред инвеститорите на германския финтех стартъп са венчър фондът на Питър Тийл Peter Thiel Valar Ventures и фондът Vitruvian Partners. Deposit Solutions заяви, че Deutsche е един от клиентите на компанията от 2017 г. насам, докато други клиенти включват германската MunchenerHyp, британската банка Close Brothers и fintech фирмата Atom.

Сделката сигнализира за нарастващ интерес от банковите гиганти към финтех пространството, като други кредитори като HSBC и Goldman Sachs също влагат пари в подобни стартъп компании.
Коментари: 0