Девет страни от ЕС ще имат звена за бързо реагиране при кибератаки

Новите експерти ще помагат на националните власти в случай на кибернападение

Девет страни от ЕС ще имат звена за бързо реагиране при кибератаки

Снимка: Unsplash

Девет държави членки на Европейския съюз ще създадат звена за бързо реагиране при кибератаки в рамките на новия пакт за отбрана на ЕС. Това каза литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис, чиято страна ръководи проекта.

„Девет държави приеха да участват. Целта е създаване на европейски сили за бързо реагиране, които да функционират на ротационен принцип”, заяви Кароблис пред AFP.

Колегите му от Хърватия, Естония, Холандия и Румъния ще подпишат заедно с него споразумението в понеделник в Люксембург, а Финландия, Полша и Испания ще сторят това по-късно през годината. Според естонски медии деветата държава е Франция, която ще подпише документа до края на 2018 г.

Екипите от експерти, които ще действат на ротационен принцип, ще помагат на националните власти в случай на кибернападение. Ротацията ще се осъществя в рамките на график, който ще бъде съставен догодина, добави Кароблис.

Той предвижда средствата за закупуване на компютри и оборудване да бъдат предоставени от Европейския съюз. Остава да се уточнят с европейските институции редица юридически и технически въпроси.

Киберсигурността е един от приоритетите на подписания миналата година европейски пакт за отбрана, създаден в атмосферата на съмнения за ролята на НАТО, провокирани от американския президент Доналд Тръмп, и излизането на Великобритания от ЕС.
Коментари: 0