ДФЗ отпуска 2 млн. лв. за розопроизводителите

От 1 октомври земеделците ще могат да кандидатстват за помощи за щетите, причинени от срива в търсенето на розов цвят

ДФЗ отпуска 2 млн. лв. за розопроизводителите

Снимка: Pixabay.com

400 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Българските розопроизводители ще получат 2 млн. лв. компенсации от Държавен фонд „Земеделие“. Финансовата помощ се отпуска за първи път и цели да стабилизира икономически стопаните след щетите, причинени от срива в търсенето на розов цвят.

Заетите в бранша алармират за множество проблеми, част от които са неглижирани с години. Ако към тях се прибави и настоящата пандемия от коронавирус, съществува реална опасност от масови фалити. 

От 1 октомври разплащателна агенция (ДФЗ-РА) отваря прием по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Той ще се осъществява в областните дирекции на Фонд "Земеделие" и ще продължи до 15 октомври. Средствата ще бъдат изплатени до 5 ноември.

Засегнатите стопаните ще могат да получат до 100 лв. на декар. Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства (компенсация) за покриване на част от разходите за отглеждане на единица площ розови насаждения от вида „Дамасцена” и „Алба”.

От Фонда разясниха, че на подпомагане подлежат регистрирани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които тази година нямат сключени договори с преработвателни предприятия за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза.

Ще бъдат финансирани и производители, които имат подписан договор с розоварните, но не са предали продукцията си в тях (нямат декларация за количествата произведен и реализиран цвят от маслодайна роза по сключените договори за текущата стопанска година). Кандидатите трябва да имат и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

Припомняме, че тази година бе тежка за розопроизводителите у нас заради ниските изкупни цени. Те достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева.

Хората, които са на полето, малките производители, които са гръбнакът на розопроизводството, вече трета година нямат никаква подкрепа. Много малки и средни производители почват да се отказват. Няма държавни лостове и механизми, които да ги върнат на полето. С отказването от този поминък, който е с 300-годишна история, съвсем скоро няма да имаме и рози.“

Това прогнозира за „Дарик“ радио Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“. Според думите му работещите дестилерии в момента трупат загуби. Положението в сектора е много тежко. Проблемът с изоставените насаждения едва ли ще се реши скоро. Това крие рискове от спад на добивите и по-ниско качество на розовия цвят, което води и по-ниско качество на маслото.

Подкрепи Economic.bg