Дигитализацията кара компаниите да инвестират все повече в ИТ

Глобалните разходи през 2018 г. се очаква да достигнат 3.7 трлн. долара, сочи доклад на Gartner

Дигитализацията кара компаниите да инвестират все повече в ИТ
Общо около 3.7 трилиона долара се очаква да инвестират компаниите в глобален мащаб за продукти и услуги в сферата на информационните технологии (ИТ) през следващата 2018 г. Това сочат прогнозните данни в доклад на анализаторската компания Gartner, пише ComputerWeekly, добавяйки че разходите ще продължат да растат. 

Общите разходи за 2017 г. се очаква да са с 3.3% по-високи от тези през 2016 г., смятат от Gartner, чийто прогнози за следващата година са дори по-оптимистични. Изчисленията им сочат ръст на разходите за ИТ от 4.3% през 2018 г. 

Най-бързо развиващият се сегмент от индустрията е този на корпоративният софтуер. Тук очакваният ръст е съответно от 8.5% и 9.4% през 2017 г. и 2018 г. През следващата година за корпоративен софтуер вероятно ще бъдат похарчени 387 млрд. долара. 

Най-много средства и през тази, и през следващата година ще бъдат инвестирани в комуникационни услуги. През 2018 г. се очаква в тази посока да бъдат вложени общо 1.4 трлн. долара, което ще представлява ръст от под 1% спрямо прогнозните разходи за 2017 г. 

Разходите за ИТ услуги ще нарасната с 4% през 2017 г. и с 5.3% през 2018 г., достигайки до 980 млрд. долара, се казва още в доклада. 

„Инвестициите в ИТ се различават от миналогодишните, тъй като организациите започват да ускоряват цифровата си трансформация“, обяснява Джон-Дейвид Лавлок от Gartner. Според него пейзажът се променя и добавя, че дигиталната трансформация на бизнеса е опит да се създадат свързани платформи и нови потоци от приходи в индустрията. 

„Организации, които не създават нови дигитални бизнес модели или нови начини за ангажиране на избиратели или клиенти, изостават“, смята още експертът.

Любопитно е, че се очаква ръст в продажбите и на устройствата, какъвто не е имало от две години насам. През 2017 г. той ще е в размер на 5.3%, а през идната с 5%, достигайки 697 млрд. долара. Част от причината за повишението Gartner отдава на по-високата цена на смартфоните на Apple и особено на iPhone X. 

На фона на това обаче в Обединеното кралство например най-новите висококласни смартфони отчитат забавяне на продажбите, сочи проучване на LaptopsDirect. То показва, че 48% от потребителите купуват мобилни телефони, лаптопи и таблети втора употреба, тъй като новите са с прекалено високи цени и функции, които все още не се търсят. 
Коментари: 0