Димитър Цоцорков: Развиваме минна индустрия от ново поколение

Почувствах се лидер, когато осъзнах, че бъдещето на хиляди семейства зависи от решенията, които ще взема

Димитър Цоцорков:  Развиваме минна индустрия от ново поколение
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Димитър Цоцорков е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет”АД от 2017 г. Преди това е член на УС на дружеството от 2014 г., а през 2015 г. е избран за негов председател. Има две бакалавърски степени - по икономика и финанси и по компютърни науки от Американския университет „Ричмънд” в Лондон. Магистър е по информационен мениджмънт и финанси от университета „Уестминстър” в Лондон. Работил е като агент по продажби и маркетинг в London Electricity и мениджър по експедиране в Glencore UK Ltd., Лондон. В „Асарел-Медет”АД е от 2001 г. като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор „Корпоративно развитие”. Изпълнителен директор е на „Асарел Инвестмънт“ ЕАД.

Димитър Цоцорков е носител на наградата „Мистър Икономика”2018 в категория „Корпоративна социална отговорност”.

- „Асарел-Медет” има традиции в корпоративната социална отговорност и за мен тя е важна, защото дава възможности да се променяме заедно към по-добро. Ако не бъде социално отговорна, днес никоя компания не може да нарече себе си модерна или успешна, независимо от технологиите, с които разполага, или финансово-икономическите резултати, които постига.

- Приемам наградата „Рибарят и златната рибка” като признание за приноса на „Асарел-Медет“, но и като визия за смисъла на социалната отговорност. Социалните инвестиции трябва да променят средата, да помагат, но и да създават нови перспективи пред хората, включително да ни учат как като общество сами да си ловим „рибата”, вместо да чакаме някой друг да ни сбъдва желанията.

- Меря постиженията си със собствената си амбиция и с целите, които си поставям, както и с усмивките на хората около мен.

- Върнах се от Лондон да работя в Панагюрище, защото послушах сърцето си. 

- Почувствах, че съм лидер,  когато осъзнах, че бъдещето на хиляди семейства зависи от решенията, които ще взема.

- В този бързо променящ се свят бизнес лидерът е човек, който определя посоката и вдъхновява другите.

- Най-важният урок, който научих от моя баща е, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас.

- Тайната на успеха на „Асарел-Медет” се крие в добри традиции, добър екип, добра визия за развитие.

- Амбицията ми за „Асарел-Медет” и дъщерните дружества е да развиваме минна индустрия от ново поколение.

- Отговорност - към закона и съвестта, към хората от екипа и обществото.

- Инвестициите, които една компания прави, показват дали тя инвестира в бъдещето, или е фокусирана върху краткосрочните си финансови ползи.

- Грижа за природата означава да дадеш на децата си здраве и вдъхновение.

- Моята визия за моя роден край: Да покажем, че в една българска община се правят неща на световно ниво, че минната индустрия иновира и че си заслужава всички да работим така, че няколко поколения след нас да казват „Тук се чувствам щастлив“.

- Най-скъпото в съкровищницата на Панагюрище са хората – горди, интелигентни, успешни.

- Моят стил на управление: Баща ми казваше, че има два стила на управление – такъв, който води фирмата и хората към успехи и лидерски позиции, и такъв, който не го прави. Надявам се резултатите на фирмите, в които заемам лидерски позиции, да показват първия стил на управление.

- Видимо за очите е това, което създаваме като икономически принос, работни места и социални проекти, повечето щастливи хора около нас. А невидимото е заразителният пример и културата да споделяме нашия успех с всички около нас и  бъдните поколения, емоцията да се радваме на това, което сме създали заедно.

- Моята бизнес философия в едно изречение: До целта се стига не като се бърза, а като не се спира и хората те следват.

- Сентенцията, която отразява моите възгледи за живота: И най-дългото пътешествие започва с първата крачка.

- За да поддържам силен вътрешен заряд, намирам много радост в миговете със семейството и баланс между работа и спорт.

- Препоръчвам да не спираме да мечтаем, да правим планове и да подобряваме света около нас.

Фирмен профил:

„Асарел-Медет“АД е минна компания за добив и преработка на медни руди, която продължава и развива миньорските традиции в Панагюрския край. Дружеството традиционно е най-значимият дарител на община Панагюрище. Чрез публично-частно партньорство с общината от 2012 г. досега са реализирани социални проекти на обща стойност над 150 млн. лв. Най-значимите сред тях са залата трезор за Панагюрското златно съкровище, многофункционалната спортна зала „Арена Асарел“ и Многопрофилната болница за активно лечение „Уни Хоспитал“.  Над 30% от местните приходи в общинския бюджет идват от „Асарел-Медет“АД, а 95% от работещите близо 1200 души са жители на Панагюрище и региона. Компанията е предпочитан работодател и развива собствена програма за дуално обучение в партньорство с местната професионална гимназия. 

Коментари: 0