Директорът на Honda се оттегля

Постът ще бъде поет от 55-годишният управляващ директор Тикахиро Хачиго

Директорът на Honda се оттегля
224 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Днес  Ройтерс  (Токио) съобщи изненадващата новина, че главният изпълнителен директор на Honda Motor Co – Таканобу Ито ще се оттегли в края на Юни след шест месеца на главения пост. Той ще бъде заместен от 55-годишният управляващ директор Тикахиро Хачиго.

Третият производител на японският пазар имаше тежка година свързана с проблеми в качеството, които доведоха до многобройни отзиви за своите Fit  субконтактни хибриди.

61-годишният Ито, пое поста като изпълнителен директор през 2009г когато автоиндустрията ближеше раните от финансовата криза. Следващите години, също не са били едни от най-лесните. След пускането на новият модел Civic се появиха доста въпроси дали Honda е загубила балансът си. Природните бедствия в Япония и Тайланд също повлия силно на продукцията и печалбите.

За последните три години, Ито разтърси старата и не дотам сплотена верига на доставки, като намали разходите на компанията и подбра по-авангардни технологии.

Въпреки оттеглянето от поста на изпълнителен директор, Ито ще продължи работата си като съветник към Honda. Хачиго ( инжинерът който е работил върху изработването на популярният U.S. Odyssey миниван и CR-V кросоувър ) пропуска няколко поста, заемайки длъжността си след годишното събрание на акционерите на Honda в края на Юни. Той се присъединява към компанията през 1982г с предишна кариера в няколко страни, влючително Съединените щати, Китай и Великобритания.Подкрепи Economic.bg