Днес отварят фитнесите и моловете

Противоепидемичните мерки обаче не са отпаднали и трябва да се спазват строги правила при посещението им

Днес отварят фитнесите и моловете

Снимка: Economic.bg/Архив

1524 ~ 2 мин. четене

Въпреки че противоепидемичните мерки като цяло не са отпаднали, от днес моловете и фитнесите отварят врати. Това се случи с разпореждане на министър-председателя, който миналата седмица се срещна с ресорните асоциации. Управителите на търговските обекти обещават да се спазват определени мерки за сигурност и дистанция, показва репортаж на bTV.

Посетителите трябва да са с маски. На ескалаторите ще трябва да се спазва отстояние от поне метър и половина. Ограничения има и при ползването на асансьорите – максимум от 4-ма души или само едно семейство.

Клиентите ще трябва да влизат и излизат от различни места. Ще се регулира броят на посетителите, за да не се получава струпване. Всеки магазин ще следи за дистанция между клиентите.

Заведенията за хранене в моловете също ще отворят отново врати, но вътрешните маси ще останат прибрани.

Остава забраната на територията на търговските комплекси да работят увеселителните и игрални зали и баровете.

Във фитнесите пък ще се допускат до 10 души да тренират групово, а индивидуално трениращите трябва да бъдат по един на 4 кв/м.

Уредите ще трябва да бъдат дезинфекцирани след всяко ползване, а носенето на маски в залите няма да бъде задължително за спортуващите, а само за работещите във фитнеса.

И докато държавите по света разхлабват противоепидемичните мерки Световната здравна организация предупреди, че коронавирусът „може да не изчезне никога“. Остават притесненията за възникване на втора вълна на заразата. И може би на трета такава. Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа заяви, че „сега е времето за подготовка, а не за празненства“. Той подчерта, че случаите на заразени с коронавирус във Великобритания, Франция и Италия започнаха да падат, но това не означава, че пандемията отминава.

Коментари: 0