За 1 лв. пътуваме днес в столичния градски транпорт

Общината призовава собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5 да ограничат придвижването с колите си

За 1 лв. пътуваме днес в столичния градски транпорт
2900 ~ 1 мин. четене

В неделя, 28 януари, гражданите и гостите на София ще могат цял ден да се возят за 1 лв. по всички линии на градския транспорт. Общината пуска т.нар. „зелен билет“ поради опасно високи нива на замърсяване на въздуха. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова чрез страницата си във Facebook.

„Мярката е заради реализираните в предходните дни превишения на нивата на фини прахови частици и измерени високи стойности в първите часове на деня. За да намалим замърсяването, пътувайте с градския транспорт и със „зелен билет“ днес“, гласи част от съобщението на Фандъкова.

Тя отбеляза, че общината обръща специално внимание на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5  да ограничат придвижването с колите си. „В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути“, написа още кметът и добави: „Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление“.

Зеленият билет ще се продава както от водачите, така и на гишетата, откъдето по принцип се купуват билети и се зареждат карти. Билетът важи и за метрото и съответно ще може да бъде купен и на касите в метростанциите.

Коментари: 0