До 3000 евро глоба за плажуващите в Испания

Вижте нарушенията, заради които можем да отнесем солени санкции по тамошното крайбрежие

До 3000 евро глоба за плажуващите в Испания

Пушенето на плажа, запазването на място, както и къпането при червен флаг може да струва на отпускарите в Испания и прилежащите й острови глоби до 1500 евро. С до 3000 евро пък могат да ви санкционират за разходка по плажа с домашния ви любимец. 

Причината – липсата на националното законодателство и многото местни разпоредби, които вгорчават приятното плажуване на туристите и могат да го превърнат в истинско приключение, съобщават испански медии.

Пушенето на плажа на остров Гран Канария може да ви струва 450 евро, а къпането при червен флаг – около 1500 евро. Риболовът без разрешение във водоемите на област Валенсия ще ви излезе още по-солен – в зависимост от нарушението, санкцията може да стигне до 90 хил. евро.

„Въпреки съществуването на Закон за крайбрежната ивица в цяла Испания, има някои „законови вратички”, позволяващи на отделните провинции да въвеждат свои разпоредби”, обяснява пред Efe адвокат Антонио Рейна.

По думите му точно тази свръх регулация води до постоянен сблъсък на правомощия – между тези на национално и на местно ниво.

Ако не контролирате кучето по време на почивката в Ибиса, джобът ви може да олекне с до 3000 евро. Плаж, предназначен за вашия домашен любимец, може да намерите в Бокабарранко (Лас Палмас, Канарските острови), Фигеретас (Ибиса, Балеарските острови), Ел Ринконин (Астуриас, континентална Испания), Йевант (Барселона, континентална Испания) и други места.

Но дори там кучето трябва задължително да бъде вързано на каишка, да носите документите му, да събирате изпражненията му и, разбира се, в случай на проблем, носите цялата отговорност за него.

„Разбирам собствениците на домашни любимци, но официално не е позволено те да стоят по 24 часа на ден по здравословни причини, тъй като комбинацията от кучешката урина и високите температури, води до появата на бълхи”, коментира Антонио Алседо, президент на Професионалната асоциация на плажовете и околната среда.

Достъпът до плажовете в Испания е свободен и безплатен, но ако искате да се къпете голи, трябва да се информирате предварително за местата, определени за нудисти. В противен случай може да си навлечете гнева на останалите туристи, а и рискувате да платите солена глоба.

Няма как да си запазите място на първа линия на плажа само с разпъването на чадър или кърпи и да отидете да се почерпите с бира в близкото заведение. В Сан Бартоломе де Тирахана (Гран Канария) например, поставянето на чадър с такава цел на плажните ивици на Маспаломас и Плая дел Инглес се наказва с до 750 евро. Причината – според закона резервиране на такова парче пясък е незаконно, тъй като „плажовете са на всички испанци”. Затова по-добре стойте близо до багажа и да наглеждате личните си принадлежности.

Пушенето на открити места в Испания не е забранено, но някои от провинциите се включиха в инициативата „Плажове без дим” и органите на реда следят стриктно за нарушители. В Моган (Лас Палмас, Канарските острови) – едно от първите места с абсолютна забрана за пушене, паленето на цигара може да ви струва 450 евро.

Безплатнoто къмпингуване също не е позволено, както и паркирането на каравана на улицата. В Сан Хавиер (Мурсия) може да ви глобят с до 1500 евро, ако оставите превозното средство повече от три дни на едно и също място.

Коментари: 0