До 50 хил. лв. глоба за веригите, ако не предлагат достатъчно български стоки

При първо нарушение санкцията ще е в размер от 15 до 25 хил. лв.

До 50 хил. лв. глоба за веригите, ако не предлагат достатъчно български стоки
2867 ~ 1 мин. четене

От 15 хил. лв. до 50 хил. лв. глоби ще бъдат налагани на търговските вериги, ако не спазват задължението да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Тези промени прие днес окончателно парламентът с преходните и заключителни разпоредби на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, чрез тях ще се правят и промени в Закона за извънредното положение. 

Според приетите текстове санкцията при първо нарушение ще е в размер от 15 до 25 хил. лв., а при повторно - от 30 до 50 хил. лв. Глобите за повторно наказание ще се прилагат само ако обекта-нарушител е същият.

Местата за продажба трябва да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. Ще бъдат предлагани мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца, пчелен мед, както и пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Подкрепи Economic.bg