До края на лятото тръгват бързите влакове в Южна България

Транспортното министерство нито ще назначава, нито ще уволнява хора в БДЖ

До края на лятото тръгват бързите влакове в Южна България
Съвсем скоро пускаме в експлоатация новите жп трасета. Това са линиите в Южна България, които ще позволят влаковете да се движат с висока скорост. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в сутрешния блок на БНТ. 

По думите му до края на лятото ще стане готово цялото направление по линиите в Южна България - от Свиленград - Димитровград - Пловдив - Септември. Проекти, реализирани по "ОП Транспорт" 2007 - 2013. В момента са обявени тръжни процедури от порт Бургас през Пловдив - Септември -Елин Пелин- София - Драгоман. Крайната цел е да се върже по южното направление сръбската, турската и гръцката граница, и пристанище Бургас.

Московски обясни, че има проектна готовност за проекти в Северна България, но в момента няма финансиране, както и по линията Русе - Варна. 

Транспортният министър коментира и темата за състоянието на БДЖ. "БДЖ е най-голямото предизвикателство на министерството на Транспорта. БДЖ - операторът вече дълги години е в много тежко финансово състояние и полагаме максимални усилия да бъде първо спасено и после оздравено", 
заяви той.

"БДЖ-Товарни превози има над 100 млн. дългове, но приватизацията е спряна, защото след повече от година опити да се приватизира, се оказа, че няма потенциален инвеститор", посочи още той. 
Коментари: 0