\"Евровизия\" се превърна в поле на политически битки

Според руски политик Русия трябва да се замисли дали да участва в „Евровизия”

\

Не стихват коментарите в Русия за конкурса "Евровизия” и решението на журито да избере на първо място песента на украинската изпълнителка Джамала „1944”. Заради посланието на песента и нейният текст руските власти се почувстваха лично засегнати, което предизвика и вълна от недоволство от страна на Русия.

"Евровизия" се превърна в поле на политически битки, коментира председателят на парламентарната комисия по външна политика към Думата Алексей Пушков. 

От своя страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че през следващата година трябва да се представи песен за сирийския президент Башар Асад, намеквайки за политизирането на конкурса.

„На бъдещата проява на "Евровизия" в украинската столица би било добре следващата година Русия да изпрати като участник изпълнителя от групата Ленинград Сергей Шнуров, който е известен със своите крайни изпълнения”, коментира вицепремиерът Дмитрий Рогозин.

Според заместник-председателя на комитета по отбраната и сигурността на Съвета на федерацията в Русия Франц Клинцевич не си струва следващата година Русия да участва в конкурса на "Евровизия" в Украйна. По думите му победата на Джамала е показала, че политиката е взела връх над изкуството, което поставя под съмнение по-нататъшната му съдба. 

Повечето експресни проучвания показват, че мнозинството от руснаците е съгласно с мнението на политиците си, че "Евровизия" е била политизирана. 

В същото време повечето украински политици предлагат следващото издание на фестивала да се проведе в Крим, въпреки че кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че спортният център "Олимпийски" е много добро място за подобно събитие. 

Кметът на Одеса също предложи домакинство на "Евровизия", докато властите в Крим, обявиха че нямат нищо против Джамала да изнесе концерти там, стига да не предизвика напрежение в многонационалния полуостров.

Коментари: 0