Добре дошли в света на видео игрите

В Холандия е изложена най-голямата колекция от компютри и игри в интерактивния музей Bonami

Добре дошли в света на видео игрите

Снимка: LetsGoDigital

1952 ~ 2 мин. четене

В сърцето на холандския град Зволе, само на 350 метра от централната жп гара, се намира Холандският институт за игри и компютри, известен още като Музея за компютри и игри Bonami. На 3 000 кв м площ е изложена най-голямата колекция от компютри, видео конзоли и игри в Холандия, разказват от LetsGoDigital.

Основатели на музея са Джон и Наоми Гройневойд, които години наред са споделяли обща страст към конзолите и видео игрите. В продължение на години те събирали собствена колекция от експонати, която впоследствие решили да изложат публично. Те създават своята фондация Bonami Game Computer Institute през 2007 г., а малко след това откриват и ретро музей. Няколко години по-късно той бива преместен в друга сграда, тъй като експозицията се разраства значително.

По-късно Bonami започва да си сътрудничи с друг музей – Stichting Computer Museum, с идеята да разшири дейността и експертизата си и да достигне до още по-широка аудитория. Така през 2015 г. в Золе се появява пет пъти по-големият Bonami SpelComputer Museum, в който са изложени и тройно повече устройства.

В музея има над 1 000 различни игрални машини, като колекцията продължава да набъбва. Има и огромна аркадна зала, където посетителите могат да играят без ограничения.

Игралният музей дава добра представа за компютърната история на Холандия и света, представена чрез подробна интерактивна времева линия. Разходката започва от старите машини от 60-те години на миналия век и стига до съвременните мощности. Човек може да се докосне както до някогашните DOS компютри, така и до по-нови игрални предложения като Microsoft Xbox One X, Sony PS4 Pro и Nintendo Switch, включително и VR очилата Oculus Rift.

Конзолите започват да набират популярност през 1972 г., когато Atari представи домашна версия на популярната игра „Pong”. От тогава пазарът рязко скача. В музея им над 400 вида от тези игри, като любопитното е, че още тогава те са с различни нива на трудност.

За да дадат възможност на посетителите да вникнат в историята, от музея Bonami залагат на идеята, че човек трябва да преживее гейминга.

Веднага след аркадната зала се влиза в столовата, където се предлагат храна и напитки. Помещението има „стена на радостта“, на която има около 50 различни вида джойстици.

Помещението служи и за магазин, от който могат да се купят различни видове гейм аксесоари.

Музеят е отворен целогодишно. Входният билет струва 14 евро. Паркингът е безплатен, а жп спирката е на 3 минути пеша. Експозицията е достъпна и за хора с инвалидни колички.

Музеят е интересен както за деца и младежи, които не познават историята на игрите, така и за възрастни, които искат да се върнат назад във времето. Интерактивният характер на Bonami го прави още по-привлекателен и уникален. На практика това е мястото, на което човек може да види и изпробва толкова много на брой стари и нови конзоли и компютри накуп.

Коментари: 0