Доларът на силни позиции

Изказванията на Йелън свалиха златото на едномесечно дъно

Доларът на силни позиции

Доларът е на силни позиции след покачването на доходността по американските облигации, което стана при посланията от представителите на Федералния резерв, че повишение на лихвите през декември е реална възможност.

При първия си публичен коментар след последното заседание на Фед от миналата седмица, председателят Джанет Йелен изложи изглеждащия като основен сценарий за централната банка, че икономиката е готова за по-високи лихви.

По-късно и Уилям Дъдли, председател на подразделението в Ню Йорк, заяви че е напълно съгласен с Йелен, че декември е напълно възможно да се повишат лихвите.

Доходността по облигациите скочи и двугодишните книжа достигнаха върхове, невиждани от август 2011. Това от своя страна помогна на долара да пробие рейнджа от 120.00-121.60 срещу йената и да достигне двумесечен връх от 121.72.

При положение, че ЕЦБ обещава да върви в обратната посока, а именно да осигури нови стимули, не беше изненадващо, че еврото падна до тримесечно дъно от 1.0843. Днес сутринта единната валута е на 1.0870 срещу зелените пари.

Високо доходните валути също понесоха ударите на широкото рали на долара. Австралийският долар спадна до 0.7150 и се отдалечи от едноседмичния връх на 0.7224. На валутата не помогнаха и положителните коментари на председателя на местната централна банка. Новозеландският долар слезе до едномесечно дъно от 0.6574.

Стерлингът също претърпя малки загуби срещу щатската валута и отиде на 1.5382 при връх през тази седмица на 1.55. Дилърите търгуват предпазливо преди „супер четвъртъка”, когато АЦБ ще оповести тримесечния доклад за инфлацията, ще вземе решение за лихвите и ще публикува стенограмата от последното заседание. Очакванията са английските лихви да се задържат на историческите дъна, като повечето икономисти очакват единствено ястреба Ян Маккафърти да продължи да гласува за незабавно покачване. Някои специалисти допускат, че и още някой от останалите девет гласуващи члена може да се присъедини.

Изказванията на Йелън свалиха златото на едномесечно дъно

Златото се котира близо до едномесечно дъно под 1100 долара за тройунция след изказванията на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, които увеличиха очакванията за повишение на лихвите в САЩ през декември. Йелен посочи декември като възможен вариант за действие и описа основния сценарий, който според нея е ниска безработица, продължаващ растеж и вяра в завръщащата се инфлация, което означава, че икономиката е готова за по-високи лихви.

Други официални представители на Фед изразиха подобни мнения, което доведе до спад на не носещото лихви злато за шести пореден ден в сряда. Спот цената е 1110 долара и е близо до дъното от вчера на 1106 долара за тройунция, което е най-ниска стойност след 2 октомври. Жълтият метал е само на 30 долара от пет и половина годишното дъно на 1077 долара, което удари през юли.  Само през последните шест дни то загуби почти 60 долара.

Изказванията от Фед доведоха до повишения на залозите до 60% за увеличение на лихвите през декември. Доларът е силен на валутните пазари, а доходността по американските облигации скочи и навреди на златото, което по принцип е силно при ниски лихви.

Следващото събитие, което ще се следи, е предстоящото оповестяване на трудовата заетост в САЩ на 6 декември. Силен доклад може да доведе до нови разпродажби на златото, което изпитва допълнително затруднения от техническата картина и отлива на парични потоци от инвеститорите.  Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust паднаха в сряда до 680.11 тона, което е най-ниска стойност през последните шест седмици.

Първоначална подкрепа е 1105 долара, а след това 1100 долара и те вероятно поне за момента ще спрат спада.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0