Доларът надолу след данните за поръчките на трайни стоки

Златото достигна 2- и половина седмичен връх

Доларът надолу след данните за поръчките на трайни стоки
156 ~ 3 мин. четене

Доларът поевтиня спрямо кошница от основни валути в сряда, след като по- слабите от очакваното данни за икономиката на САЩ, в съчетание с добрите данни за германския бизнес климат, доведоха до закриването на още дълги доларови позиции.

Еврото поскъпна над 1.10 за втора поредна сесия, след като от Министерството на търговията заявиха, че поръчките на несвързани с отбраната основни стоки, с изключение на самолети, са спаднали с 1,4% миналия месец. Докладът даде на инвеститорите допълнителни причини да продават долари след дългия възход на щатската валута, който според някои анализатори бе прекален.

По- добрите от очакваното данни за бизнес климата в Германия през март пък подкрепиха еврото по- рано през сесията.

Анализатори заявиха, че щатската валута остава във възходящ тренд, имайки предвид намерението на Фед да затегне паричната политика в САЩ, спрямо стимулативните програми на ЕЦБ и ЯЦБ. Обаче изявлението на Фед от миналата седмица, което предполага по- малко агресивна времева рамка за увеличаването на лихвите, накара долара да върне част от печалбите.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с около 25% между началото на май и 17 март, но оттогава изгуби около 2,7% именно поради ефекта от изявлението на Фед на 18 март.

Последно еврото бе на печалба от 0,34% до 1.0988, достигайки връх за сесията на 1.1014. Единната валута остана под върха на 1.1062, достигнат на 18 март, който маркира възстановяването на еврото от 12- годишното дъно спрямо долара на 1.0457, достигнато на 16 март.

Последно доларът бе на загуба от 0,2% спрямо йената на 118.95 йени. Щатската валута спечели 0,26% спрямо франка до 0.9587. Доларовият индекс бе на загуба от 0,25% на 96.942, оставайки недалеч от 2- и половина седмичното дъно на 96.387, достигнато във вторник.

Златото достигна 2- и половина седмичен връх

В сряда златото достигна 2- и половина седмичен връх, поскъпвайки за шеста поредна сесия, след като оптимистичните данни за Германия помогнаха на еврото да поскъпне спрямо долара, а очакванията за незабавно увеличение на лихвените проценти в САЩ намаляха.

Еврото спечели 0,4% спрямо долара, след като данни показаха, че бизнес климата в Германия е разпалил очакванията за засилващо се възстановяване в еврозоната. Единната валута продължи да поскъпва, след като данните за трайните поръчки в САЩ не успяха да отговорят на очакванията.

Спот златото поскъпна с 0,3% до 1 198.73 долара за тройунция, оставайки много близо до върха от 6 март на 1 199.70. Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 5.60 долара, или 0,5%, до  1 197 долара за тройунция.

Спот среброто поскъпна с 5% до 17.03 долара за тройунция, също оставайки изключително близо до 5- седмичния връх на 17.11.

Шестдневният възход на златото, най- дългият от август 2012 до сега, дойде, след като по време на изявлението си миналата седмица  председателят на Фед, Джанет Йелън, прозвуча по- предпазлива относно американската икономика и повишаването на лихвените проценти.

Цената на златото бе наранена от очакванията за увеличение на лихвените проценти в близкото бъдеще, което би увеличило алтернативната цена на нелихвоносните кюлчета.

Сред останалите благородни метали платината поскъпна с 0,5% до 1 142 долара за тройунция, а паладият спечели 0,2% до 763.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0