Доларът поевтиня заради потенциалната сделка на Гърция

Златото остана под натиск въпреки слабостта на долара

Доларът поевтиня заради потенциалната сделка на Гърция
160 ~ 3 мин. четене

Доларът масово поевтиня във вторник, след като надеждите за прогрес при преговорите за гръцкия дълг и скокът в доходността на европейските облигации се комбинираха, за да дадат най- големия тласък на еврото за последните три месеца.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на загуба от 1,5% до 95.943, реализирайки най- големия си еднодневен спад от юли 2013.

Еврото поскъпна до 1.1192, като впоследствие остана на печалба от 2% на 1.1166. Доларът се отдръпна и спрямо йената до 123.96, отдалечавайки се от 12- и половина годишния връх на 125.07.

Първоначалният катализатор бях данни, показващи изненадващо голям ръст на нормалната и базисната инфлация, които показаха, че компанията на ЕЦБ за облекчаване на паричната политика е набрала скорост.

Доходността на германските 10- годишни облигации нарасна с 16 базисни пункта до 0,68%, реализирайки най- големия си скок за последните три години, докато испанските, италианските и португалските доходности достигнаха върхове за 2015.

Централната банка ще проведе заседание по- късно днес и вероятно ще потвърди ангажимента си към програмата за изкупуване на активи.

Еврото получи допълнителна подкрепа, когато Европейската комисия и МВФ се съгласиха с условията на сделката с Гърция в опит да сложат край на 4- месечната безизходица.

Беше неясно дали правителството на Алексис Ципрас ще приеме плана, но пазарът го прие като окуражителна стъпка напред.

Дилъри споделиха, че скоростта и размерите на възхода на еврото предполагат консолидация в краткосрочен план, докато техническата основа изглежда по- добре след пробива на 20- дневната пълзяща средна на 1.1132. Следващото сериозно ниво е 1.1210- 20, а пробив там може да предизвика движение до 1.1325- 40.

Все още обаче предстои да бъдат оповестени доста икономически данни, включително доклада за неселскостопанската заетост в петък, и какъвто и да е признак на сила може да съживи доларовите бикове. 

Златото остана под натиск въпреки слабостта на долара 

Златото поскъпна леко в отговор на загубите на долара след разочароващите данни от САЩ, но остана под натиск, тъй като пазарите останаха обнадеждени, че Гърция е близо до сключването на сделка, което намали привлекателността на метала в качеството му на безопасен актив.

Спот златото поскъпна с 0,4% до 1 193.75 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през август нараснаха с 5.70 долара до 1 194.40 долара за тройунция.

През предишната сесия металът за кратко стигна над 1 200 долара за пръв път тази седмица.

Еврото поскъпна спрямо долара, който записа най- голямата си еднодневна загуба от средата на март до сега, след като нараснаха очакванията, че Гърция е близо до сключването на сделка с кредиторите си.

Отрицателни за долара бяха и данните от САЩ, показващи неочакван спад на новите поръчки на фабрични стоки през април.

Останалите икономически данни за САЩ, кулминацията на които са данните за неселскостопанската заетост в петък, ще бъдат следени внимателно от инвеститорите за следи относно евентуалното увеличение на лихвения процент. По- високите лихви биха намалили привлекателността на нелихвоносното злато.

Търговците на кюлчета също така следят новините около дълговата криза в Гърция, след като международните кредитни институции се съгласиха да работят „наистина интензивно” през идните дни, в опит да постигнат бързо сделка с Атина.

В израз на мечите настроения, притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, в понеделник се понижиха до най- ниската си стойност от средата на януари до сега на 714.07 тона.

Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)Подкрепи Economic.bg