Доларът продължи със спада след данните за БВП в САЩ

Златото с най-ниска стойност от три седмици насам

Доларът продължи със спада след данните за БВП в САЩ

Доларът се отдалечи от достигнатите върхове, само ден след заседанието на Федералния резерв. В сряда след края на срещата на централната банка щатската валута бе успяла да поскъпне спрямо останалите валути.

След срещата на Фед доларовият индекс се повиши до най-високите стойности от началото на август. Централната банка на САЩ остави вратата отворена за евентуалното повишаване на лихвите през декември.

Публикуваните в четвъртък данни за брутния вътрешен продукт на САЩ обаче оказаха негативно влияние върху долара. Американската икономиката е нараснала с 1.5 на сто през третото тримесечие като предварителните очаквания на икономисти бяха за 1.6 на сто. Потребителските разходи са се увеличили с 3.2%.

Доларовият индекс, измерващ представянето на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0.36% до 97.42.

Еврото успя да поскъпне срещу долара до 1.10 след като в сряда падна до най-ниското ниво от август насам. Спрямо японската йена зелените пари се търгуват на нива около 121.09.

 

Златото с най-ниска стойност от три седмици насам

Златото отбеляза спад за втори пореден ден, достигайки най-ниските си нива за последните три седмици. Това стана, след като Федералния резерв намекна за възможно повишаване на лихвите през декември.

Както се и очакваше, на срещата в сряда централната банка на САЩ реши да остави основния лихвен процент без промяна. Според институцията евентуалното вдигане на лихвите през декември ще зависи от нивото на инфлацията и заетостта.

През последните няколко седмици инвеститорите залагат, че Фед ще отложи първото увеличаване на лихвите от почти десетилетие насам за началото на следващата година. Тези очаквания се базират на слабостта на световната икономика и нейното въздействие върху САЩ.

Публикуваните в четвъртък данни за американския БВП показват леко забавяне. За третото тримесечие БВП се е увеличил с 1.5 на сто като предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст от 1.6 на сто.

Спот цената на златото се понижи с 0.9% до 1145.43 – най-ниското ниво от 9 октомври насам.

Американските фючърси със срок на доставка през декември отбелязаха спад от 2.4% до 1147.30 долара за тройунция.

Най-големият борсово търгуван фонд за злато в света - SPDR Gold Trust, публикува данни, според които запасите са спаднали с 0.17% до 694.34 тона.

Другите благородни метали също отбелязаха понижения в четвъртък. Платината поевтиня с 0.9% до 989 долара за тройунция.

Паладият падна с 1.5% до 667.50.

Среброто се обезцени с 2.1% до 15.58 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0