Доларът се стабилизира след данните от САЩ

Акциите от финансовия сектор под напрежение

Доларът се стабилизира след данните от САЩ

Финалната оценка за БВП на САЩ през второто тримесечие излезе ръст от 1.4% при предишна оценка от 1.3%. Това показва, че ръста бавно набира скорост.

Първоначалните молби за помощи срещу безработица нараснаха с 3000 до 254 000, но остават под 300 000 за 82-ра поредна седмица, което потвърждава стабилно подобряващия се пазар на труда.

Предстоящите продажби на жилища слязоха с 2.4% през август, което е по-слаб резултат от очакваното, а повишението през юли беше ревизирано и намалено до 1.2%. Жилищният сектор продължава да показва смесени данни, тъй като други скорошни доклади показаха по-добри стойности при продажбите на нови жилища.

Председателят на Фед във Филаделфия Патрик Харкър сподели, че подкрепя повишение на лихвите през декември, ако икономиката продължи да нараства според очакванията, докато шефа на Фед в Атланта Денис Локхарт заяви, че очаква от Фед скоро да бъде в състояние да повиши лихвите.

От друга страна управителя Джероми Пауъл е на мнение, че Фед може да почака и постепенно да повишава лихвите, тъй като икономиката бавно се подобрява.

Долар/йена започна да слиза късно през деня и загуби част от печалбите. Данни от Япония показаха, че разходите на домакинствата са спаднали с 4.6% при очаквания за намаление от 2.1%. Дневната свещ показва висока възходяща сянка, която съвпада с 50-дневната пълзяща средна.

Еврото и повечето основни валути отстъпиха позиции след добрите данни от САЩ.


Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%.


Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротива е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания.

Желязната руда поскъпна с 3.3% в Китай до триседмичен връх, тъй като на пазара се върнаха рисковите покупки.

Петролът удари пет седмичен връх след като ОПЕК изненада пазарите с ограничение на производството. Покачването обаче избледнява с асимилирането на новината и приближаването на съпротивите около 49.10 и 51.70 долара.


Опасения на капиталовите пазари породени от Дойчебанк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойчебанк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основния губещ на Уолстрийт с намаление от 1.5% след репортаж на Блумберг показал, че някои от клиентите на Дойчебанк са вече разтревожени.

Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело бяха ресурсните компании, тъй като инвеститорите приветстваха решението на ОПЕК за ограничение производството на петрола.

Големият фокус на пазарите обаче е върху германските банки заради все по-засилващите се слухове, че Дойчебанк ще се нуждае от държавна помощ.


Йената и франка на едномесечни върхове срещу долара заради повишаването на рисковете

Японската йена е на път да реализира днес трето поредноп тримесечие на растеж, докато швейцарския франк е стабилен заради опасенията около Дойчебанк, които намаляват апетита на инвеститорите за рискови покупки.

Йената се търгува около 101.20 срещу долара, отскачайки от вчерашното 101.84 и не далеч от едномесечния връх от 100.08 отчетен във вторник. Валутата е често считана за предлагаща сигурност и нараства докато цените на акциите падат при опасенията за Дойчебанк, която е под огромен натиск за голяма глоба от САЩ заради търговията с книжа защитени с ипотеки.

Последното развите дойде след репортаж на Блумберг, че няколко хедж фонда, които търгуват деривати през Дойчебанк са изтеглили част от излишните си средства при банката.

Йената поскъпна засега с 2% през това тримесечие и е на път да отчете трето поредно на растеж, тъй като инвеститорите подозират, че ЯЦБ е достигнала практическия лимит от стимули и е загубила битката за отслабване на йената. До момента обаче щатската валута е подкрепена над нивата от 100 йени, които се приемат за психологически и важни от мнозина.

Спекулациите, че японските инвеститори могат да закупят повече чуждестранни активи през новото бизнес полугодие, което стартира на 1 октомври, може да ограничат покачването на йената.

Дилърите са също така внимателни с евентуални намеси на японските власти по отслабване на валутата, въпреки че интервенции на този етап изглеждат малко вероятни.

Швейцарският франк удари едномесечни най-добри стойности срещу зелените пари от 0.9640. Срещу еврото, франка нарасна до шест седмичен връх и нива от 1.0883.

Коментари: 0