Доларът удари едномесечен връх срещу йената

Златото падна под 1200 долара за тройунция

Доларът удари едномесечен връх срещу йената
3659 ~ 2 мин. четене
Автор: Бултренд Трейдър

Доларът удари днес едномесечен връх срещу йената и е силен и срещу останалите валути след коментарите на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, които увеличиха очакванията за скорошно повишение на американските лихви. Тя заяви в петък, че повишение на лихвите през следващите месеци е напълно уместно, ако икономиката и пазарът на труда продължават да се подобряват.

Еврото се търгува близо до две и половина месечно дъно срещу зелените пари на нивата около 1.11. Долар/йена премина над 111, което не се е случвало от април месец. Освен коментарите на Йелен, политическите развития в Токио също оказват подкрепа на щатската валута срещу йената. Министър-председателят на Япония Шинзо Абе планира да отложи увеличението на данъка върху продажбите с две и половина години. Япония също така планира да създаде допълнителен бюджет в помощ на икономиката, което вероятно ще бъде последвано и от нови монетарни облекчения от централната банка.

Австралийският долар отново е в защитни позиции и на нива близо до тримесечно дъно от 0.7155.

Стерлингът се консолидира след спада в петък, а и инвеститорите теглят печалби от ралито миналата седмица дошло при намалелите очаквания за Брексит. Паундът е на 1.4610 след триседмичния връх в четвъртък на 1.4738.  Серия от проучвания миналата седмица показаха, че лагера на искащите оставане в ЕС увеличава преднината си пред тези искащи напускане.

Златото падна под 1200 долара за тройунция за първи път след повече от три месеца, докато доларът беше силен на валутните пазари след коментарите на председателя на Фед Джанет Йелен сочещи към скорошно увеличение на лихвите в САЩ.

Сутринта жълтият метал удари дъно на 1199.60 долара, което е най-ниската ум стойност след 17 февруари. След пробива на 1200 следваща цел е нивото от 1160 долара. Днес вероятно пазарът ще се успокои след азиатската търговия, тъй като в САЩ и Великобритания има официални празници.

Златото е под напрежение заради шансовете за скорошно увеличение на лихвите на Фед.

При другите благородни метали среброто и платината удариха 7-седмични дъна. Среброто повтори дъното от 14 април на 15.88 долара, а платината падна до 964 долара, което е най-ниско ниво след 11 април. Паладиума падна до 529.50 долара.

Петролът също падна днес заради силата на долара. Той обаче получи известна подкрепа от началото на летния сезон в САЩ, който съвпада със спад на производството на петрол в САЩ до най-ниски нива след септември 2014 година.

Сутринта около 8 часа американският лек суров петрол отчиташе спад от 12 цента за деня и цена от 49.21 долара за барел. Английският сорт Брент беше с понижение от 21 цента и цена 49.11 долара за барел.

Подкрепи Economic.bg