Британският паунд записа значително понижние

Доларът върна част от изгубените си позиции спрямо еврото

Британският паунд записа значително понижние
3017 ~ 3 мин. четене

През последния ден от търговската седмица британският паунд записа значително понижение. Предварителни проучвания сочат, че консерваторите имат минимална преднина пред лейбъристите за предстоящите парламентарни избори на 8-ми юни. Това тласна GBP/USD да финишира седмицата , задържайки се над 1.2800 и да отчете спад за деня от близо 1%. 

Положителни икономически данни бяха отчетени от щатската икономика.  БВП на страната записа ръст от 1.2% на годишна база, което е с 0.5% повече от очакваното. Така щатският долар успя да възвърне част от изгубените си позиции спрямо европейския си конкурент, като основната валутна двойка се разменяше за 1.1180. Междувременно, широкият S&P500 успeшно записа 7-ми пореден ден на печалби, отчитайки стойности от 2415. Най-значителна заслуга за доброто представяне имаше технологичният сектор, като само от началото на годината той е записал ръст от 20% в актива си. Технологичните гиганти Facebook, Netflix и Amazon са поскъпнали с впечатляващите 30% от януари 2017г. 

Eдва 5 долара делят ритейл компанията Amazon, за да достигне до психологическите нива от 1000 долара за акция. От друга страна, щатският петрол започна своето възстановяване, след първоначалото понижение от 5%. Анализаторите очакваха ОПЕК да наложат мерки за ограничаване производствените обеми на Нигерия и Либия, които към момента са освободени от тези рестрикции. След като инвеститорите останаха разочаровани от срещата на ОПЕК в четвъртък, през изминалия ден пазарните участници възвърнаха оптимизма си към „черното злато“. 

Така в края на деня суровината се разменяше за 49.83 долара за барел, записвайки ръст от 2.22%.  На фона на трудните преговори, които се водят на срещата на G7 в Сицилия, златото достигна до 4-седмичен връх и нива от 1266 долара за тройунция. Напрежението в политическите виждания между САЩ и Германия се задълбочи, след като по време на срещата на НАТО Доналд Тръмп обвини Ангела Меркел, че страната и има слаба търговска политика. Това пробуди интереса на инвеститорите към благородния метал, който от своя страна поскъпна с близо 1%. 


Изявление- Марио Драги

В 16:00 часа българско време президентът на Европейската централна банка Марио Драги ще направи изявление относно икономическото и монетарно развитие в еврозоната. Анализаторите ще следят за сигнали относно бъдещата парична политика.

Неработен ден- САЩ

Капиталовите пазари в САЩ ще останат затворени през целия ден в понеделник в почит на паметта на загиналите в сражение войници. 

Chevron Corp. – Дневна

Енергийната компания Шеврон записва известна консолидация, търгувайки се в рейндж между 104 и 107 долара за акция. Низходящият ценови канал е пробит и успешното задържане над зоната за подкрепа сигнализира за възможно бъдещо поскъпване. Моментът е удобен за покупка, като е желателно пласирането на стоп да бъде на равнище от около 103. Потвърждение за прогнозата намираме и от осцилатор MACD. 

USD/CAD – 8 часова

След като валутната двойка достигна локалния минимум от 1.3000, USD/CAD получи необходимия тласък и започна заформянето на възходящ ценови канал. От графиката се наблюдава значителна подкрепа около долната линия на канала, което предразполага за бъдещо възходящо движение. Влизането в дълга позиция е оправдано, като е разумно да бъде в комбинация със стоп около 1.3300, с цел избягване от възможен мечи капан. 

OilUS – 4 часова

Щатският петрол намира необходимата подкрепа при нива около 47.50 долара за барел. Към момента силното низходящо движение, което последва след заседанието на ОПЕК е временно преустановено. Това дава необходимите предпоставки да очакваме ново възходящо движение, като първо ниво на съпротива се очаква около 52.00. Допълнително потвърждение получаваме и от осцилатор RSI, който излиза от свръх продадената територия. 

NASDAQ – 4 часова

Силното възходящо движение при технологичния индекс NASDAQ не дава предпоставки за отслабване. Прогнозите са за продължаване на първоначалния тренд и отчитане на нови исторически върхове. Влизането в дълга позиция е оправдано, като ограничаването на загубете е желателно да е около 5700. 


Източник: www.elana.net 

Подкрепи Economic.bg