Доларът възстановява позициите си

Положителните настроения за американската икономика на фона на европейския застой връщат валутата към челните редици

Доларът възстановява позициите си

Снимка: Pixabay

848 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Доларът скочи до най-високите си двумесечни нива спрямо еврото и йената, предава Reuters. Това се случва на фона на постепенно изчезващия песимизъм по отношение на икономическото възстановяване на САЩ след излизането на предварителните данни за състоянието на пазара на труда в страната.

Около 50 000 души са намерили работа през януари месец, става ясно от официалната статистика. Възстановяването е положителен знак, но е малко на фона на съкратените 140 000 души през предходния месец, когато пореден скок на коронавирусните инфекции ограничи икономическата активност.

Междувременно настроенията спрямо зелената валута се подобриха през последните седмици благодарение на набиращата скорост ваксинационна кампания в САЩ. Политиките на Джо Байдън и подобряването на общите икономически данни също подкрепиха положителната тенденция за долара.

В петък се очаква правителството да публикува окончателните данни за нестопанските заплати. Ако те са положителни, ще затвърдят възстановяването на икономиката и ще подсилят още повече валутата.

„Възстановяването ѝ беше предизвикано от подобряването на доходността и увеличаването на инфлационните очаквания. Това подкрепя долара, който сега има повече място за покачване спрямо еврото, защото еврозоната изглежда сякаш изостава от икономическия растеж на САЩ“, казва Джуничи Ишикава, старши валутен стратег в IG Securities.

Доларът достигна деветмесечен връх спрямо единната валута на ЕС, като едно евро се търгува за $1.2015. Паундът пък падна до $1.3601, добавяйки 0.2% понижение към предишната сесия. Стерлингите се търгуваха на ниво от 88.30 пенса за евро, което е почти най-силното ниво от май миналата година. Доларът беше котиран на 105.13 йени, почти най-високо от средата на ноември.

Подкрепи Economic.bg