Лондон тества комбинация между ваксините на AstraZeneca и Pfizer

Цели се по-голяма гъвкавост и справяне с евентуално забавяне на доставките

Лондон тества комбинация между ваксините на AstraZeneca и Pfizer

Снимка: Unsplash

1700 ~ 2 мин. четене

В Обединеното кралство започва ново изследване, чрез което ще се провери дали прилагането на различни ваксини срещу COVID-19 ще има същия ефект като използването на две дози от един тип, съобщава BBC. Идеята е да се осигури по-голяма гъвкавост при ваксинационния процес и да се преодолеят евентуални трудности при доставките.

Проучването ще се проведе от Университета в Оксфорд, а ваксините, които ще бъдат комбинирани, са тези на AstraZeneca и Pfizer.

Планира се в изследването да се включат 820 участници на възраст над 50 години. Ваксините на двете компании ще се прилагат в различен ред и с два интервала на дозиране –  4 и 12 седмици. Учените казват, че е възможно новият подход дори да осигури по-добра защита в сравнение с две дози от един медикамент. За тези, които не участват в изследването, настоящият режим на ваксиниране остава непроменен.

Матю Снейп, който ръководи изпитанието, каза, че първоначалните резултати могат да дадат ценна насока за имунизацията през втората половина на годината. Учените ще наблюдават доброволците за странични ефекти и ще следят внимателно кръвните тестове, за да видят колко добре реагира имунната им система. И въпреки че пълното проучване ще продължи 13 месеца, учените се надяват да успеят да обявят някои първоначални констатации до юни.

Проучването ще позволи на изследователите да проверят дали две дози от различни ваксини дават по-добри или по-лоши резултати от две дози от един и същ продукт. Натрупаните данни може да бъдат от ключово значение за облекчаване на натиска върху отделните производители, когато имат трудности при доставките.

Забавянето на пратките от страна на AstraZeneca и другите производители на лекарства породи напрежение в Европейския съюз, подтиквайки Брюксел да въведе контрол на износа. Ако дозите обаче могат да се комбинират, тогава страните ще са по-отворени да си помагат взаимно, посочва Bloomberg.

Смесването на ваксини за създаване на засилен имунен отговор е често срещан метод, прилаган при заболявания като хепатит А и В. Комбинирането може да засили имунния отговор, тъй като втората доза няма да бъде ограничена от имунитета, който тялото е изградило с първата.

Организаторите на проучването казват, че това е първото подобно изследване в световен мащаб, въпреки че Русия също планира подобни тестове. Страната ще използва дози от ваксината на AstraZeneca със своята Sputnik V в Азербайджан и Обединените арабски емирства.

Подкрепи Economic.bg