Долната камара на парламента в Румъния отмени спорния указ

В страната ще се проведе референдум за корупцията

Долната камара на парламента в Румъния отмени спорния указ
416 ~ 1 мин. четене

Долната камара на румънския парламент отмени с мнозинство промените в спорния указ, които предизвикаха масови протести в страната. 291 депутати гласуваха в полза отмяната на указа, а трима се въздържаха, предаде Reuters.

Указът на управляващата партия предвиждаше декриминализиране на престъпления, които са свързани със злоупотреби за суми под 44 000 евро. Това щеше да позволи на лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него в започнал във вторник процес за фиктивни назначения.

Първоначално правителството отказваше да оттегли постановлението, но под натиска на най-големите протести в страната от падането на комунизма през 1989 година, кабинетът беше принуден да се предаде и да оттегли постановлението с поправките в Наказателния кодекс.

Миналият вторник Горната камара на румънския парламент одобри оттегляне на указа, след като лидерите на управляващата коалиция дадоха съгласието си спорните промени да бъдат отменени във възможно най-кратък срок. 

Преди седмица парламентът на Румъния одобри план на държавния глава Клаус Йоханис за провеждане на национален референдум за борба с корупцията. 

Подкрепи Economic.bg