Доналд Тръмп обмисля временно споразумение с Китай

Белият дом се притеснява от негативния ефект на търговската война върху американската икономика преди президентските изори

Доналд Тръмп обмисля временно споразумение с Китай

Снимка: БТА

Служители на администрацията на президента Доналд Тръмп са обсъдили предложение за ограничено временно търговско споразумение за Китай, което би забавило или дори отменило за някои от предстоящите да влязат в сила нови американски мита в замяна на ангажименти от страна на Пекин относно интелектуалната собственост и за покупки на селскостопански стоки от САЩ. Това пише Bloomberg, позовавайки се на петима неназовани свои източници от Белия дом.

Според източниците, през последните дни някои от най-висшите съветници по търговия на президента Тръмп са обсъждали подобен план като подготовка за нови два кръга от преговорите лице в лице с китайски преговарящи във Вашингтон, които разговори трябва да се проведат през следващите седмици. Тръмп все още не е дал окончателно съгласие за подобно временно ограничено споразумение с Китай, което на практика би замразило търговската и митническата война.

Предложението отразява загрижеността на Вашингтон относно негативното въздействие върху американската икономика от по-нататъшна ескалация на търговския конфликт с Китай преди президентските избори в САЩ следващата есен. Според информацията на Bloomberg предложението също така предвижда ново отлагане на митата, които трябва да влязат в сила през октомври и на тези, които се планира да влязат в сила през декември.

Междувременно неназован висш служител на Белия дом отрече информацията, че американската администрация обмисля да постигне ограничена временна сделка с Китай в опит да забави планираното по-нататъшно увеличаване на митническите тарифи. Според този източник е „напълно невярно“, че Белият дом обмисля временна търговска сделка.

Пекин обаче обмисля да промени хода на преговорите. Според Wall Street Journal Китай се стреми да ограничи степента на текущите търговски преговори със САЩ в опит да преодолее сегашната безизходица. Отделянето на търговските въпроси от въпросите, свързани с националната сигурност, би помогнало на двете преговарящи страни да намерят изход от многомесечната безизходица и да се разрешат на първо място някои от по-належащите проблеми. Източниците на американския вестник отбелязват, че подобен двупосочен подход би изисквал и създаването на отделен екип, който да се занимава само с въпросите на националната сигурност.

Промяната в подхода на Китай идва в светлината на последното сближаване на отношенията между двете държави след решението на САЩ да отложи с 15 дни планираното увеличение на тарифите на китайски стоки за 250 млрд. долара и последвалото намерението на Пекин да изключи определени американски продукти от новите по-високи китайски мита.
Коментари: 0