Доналд Тръмп: САЩ заслужават честна търговия

Франция прикани САЩ да изпрати положително послание към търговските си партньори

Доналд Тръмп: САЩ заслужават честна търговия

Снимка: БТА

Съединените щати трябва, най-сетне, да бъдат третирани честно в търговията. За това настоя в Twitter американският президент Доналд Тръмп, който се оплака от по-високите мита, налагани на страната му от някои нейни търговски партньори съгласно споразуменията в Световната търговска организация. 

„Ако ние облагаме страна, която ни продава стоките си, с НУЛА мита, а те налагат 25, 50 или дори 100 процента върху нашите, това е НЕЧЕСТНО и не може да бъде толерирано повече. Това не е Свободна или Честна търговия, това е Глупава търговия“, написа Тръмп в социалната мрежа. 

Публикацията му идва след провелата се през уикенда среща на финансовите министри от Групата на седемте (Г-7) в Канада. Тя бе свикана по повод решението на САЩ в четвъртък да наложат мита на вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Според канадския финансов министър Бил Монро срещата на върха е приключила с „разочарование и единодушно безпокойство“ от засилването на търговската офанзива на САЩ.

Франция пък прикани американската страна да изпрати положително послание на европейските си съюзници и партньорите си в Г-7, и то незабавно, за да се избегне търговска война, предаде France Press.

„Искам ясно да кажа, че от американската администрация зависи да вземе правилните решения, за да успокои ситуацията и да облекчи трудностите. Какво ще стане следващата седмица ще зависи от решението, което администрацията е готова да вземе в близките дни и часове, не говоря за близките седмици“, заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер. 
Коментари: 0