Доналд Тръмп се завърна към битката за Белия дом

Лекарят на американския президент обяви, че той вече не е „риск за останалите хора“, но не стана ясно дали тестът му за коронавирус е отрицателен

Доналд Тръмп се завърна към битката за Белия дом

Снимка: БТА

660 ~ 1 мин. четене

Американският президент Доналд Тръмп се завърна към битката за Белия дом и направи изявление пред поддръжниците си. Това се случи след като неговият лекар обяви, че той вече не е „риск за околните“.

Тръмп си направи тест за коронавирус, който показа, че вече не е „риск за предаване на вируса на други“, заяви неговият лекар Шон Конли в изявление, публикувано седем часа след събитието в Белия дом, пише Reuters.

Все още няма официален коментар от Белия дом дали изявлението на Конли означава, че Доналд Тръмп всъщност е дал отрицателен тест за коронавирус. Новият вирус засегна 7.7 млн. души в САЩ и отне живота на над 213 000. Това доведе до критики към самия президент за справянето с пандемията, както и за небрежния му подход към носенето на маски и социална дистанция.  

Първото изявление на американския президент, който се завърна в Белия дом в понеделник, след като прекара няколко дни в болница заради Covid-19, беше в събота вечер.

Чувствам се чудесно, каза той.

Въпреки че личният лекар на американския президент реши да разреши възобновяването на публичните ангажименти на Доналд Тръмн, то много други специалисти обявиха, че този ход е прибързан.

Д-р Санди Нелсън, специалист по инфекциозни болести в Общата болница в Масачузетс, каза, че насоките за обществено здраве позволяват на хората с леки случаи на Covid-19 да възобновят контактите 10 дни след появата на симптомите и след 24 часа без температура, без използване на треска -намаляващи лекарства. Но за хора, които са били хоспитализирани и са се нуждаели от кислород, като Тръмп, насоките обикновено изискват изолация за повече от 10 дни и до 20 дни, каза тя.

Подкрепи Economic.bg