Доналд Туск подкрепя отлагането на Brexit

Според него това е най-доброто решение в настоящата ситуация

Доналд Туск подкрепя отлагането на Brexit

Снимка: БТА

2300 ~ 1 мин. четене
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепя отлагането на Brexit като „рационално решение“ на настоящата патова ситуация около излизането на Великобритания от ЕС, пише американската телевизия Bloomberg.

Туск добави, че вчера е обсъдил с британския премиер Тереза Мей редица въпроси около Brexit, включително правната уредба и необходимите процедури за неговото потенциално отлагане. „За мен е абсолютно ясно, че няма мнозинство в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) за одобряването на сделката. Ще се изправим пред алтернатива – Brexit без споразумение или отлагане. Колкото по-малко време има до 29 март, толкова по-голяма е вероятността за отлагане“, заяви председателят на Европейския съвет.

„Това е обективен факт, не наше намерение, нито наш план, а обективен факт. Вярвам, че в ситуацията, в която се намираме, отлагането ще е рационално решение“, допълни Туск. По думите му Мей „все още вярва, че е способна да избегне този сценарий“.

Това беше потвърдено и от самата нея, която по-рано заяви, че е против идеята Brexit да се отложи. „Отлагане на чл. 50 от Лисабонския договор, удължаване на този процес, няма да доведе до решение в парламента, няма да доведе до споразумение“, заяви Мей и добави: „Това, което ще направи, е точно това, което думата „отлагане“ означава. Просто отлагана моментът, когато трябва да се стигне до решение“.
Подкрепи Economic.bg