Дончев: Преосмисляме ролята на държавата в икономиката

Според вицепремиера отдаването на концесия е по-добрият вариант от продажбата на държавни активи

Дончев: Преосмисляме ролята на държавата в икономиката
752 ~ 1 мин. четене
Зад цялата тема със спирането на приватизацията стои генералната концепция, че преосмисляме ролята на държавата в икономиката като собственик на компании. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV темата с решението на новия кабинет да спре кардинално приватизационния процес в страната. Според него раздържавяването не е най-добрата форма на публично частно партньорство и по-добре вместо да се продават държавни активи, те да се дават за управление на концесия.

По думите на Дончев за целия период на прехода са приватизирани около 98% от активите на държавата, които е притежавала към 1990 г. „Има много активи, които от десетилетия се предлагат за приватизация, но никой не желае да ги купува. Има и такива обаче, към които има инвеститорски интерес, но те са в забранителния списък“, каза Дончев.

Според него държавата задължително трябва да притежава военните заводи, особено предвид предстоящата модернизация на армията. „Аз считам, че предвид проектите за модернизация на армията, това не трябва да се случва без държавните дружества да участват в нея. Ние не можем да строим самолети, но можем да ремонтираме самолети, да израборваме компоненти, да изработваме въоръжение“, каза вицепремиерът.

На въпрос защо темата със спирането на приватизацията е станала толкова важна в този мандат, в който министър на икономиката е бившият директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, Дончев отговори: „Никой не може да ни забрани днес да сме по-добри от вчера“.
Подкрепи Economic.bg