Доставчик на Volkswagen, BMW и Volvo отвори завод в Сърбия

Южнокорейската Kyungshin Cable планира да създаде 700 работни места

Доставчик на Volkswagen, BMW и Volvo отвори завод в Сърбия

Снимка: Facebook/Александър Вучич

3128 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Южнокорейският производител на автомобилни компоненти Kyungshin Cable отвори фабрика за 20 млн. евро край сръбския град Смедеревска паланка. Тя е разположена в индустриалния парк Губерас и ще даде работа на 249 души още с отварянето на завода. Компанията възнамерява до 2022 г. да увеличи броя на наетите до 700.

На откриването на завода е присъствал и президента на Сърбия Александър Вучич.

Kyungshin Cable ще произвежда в завода части за батерии за електрически превозни средства за европейския пазар. Компанията започна изграждането на фабриката през май 2020 г. и първоначално планираше да започне дейност чак през август 2021 г.

Като част от Kyungshin Group тя произвежда електронни компоненти за автомобилната индустрия, главно за производители като Hyundai, Kia, Volkswagen, Ford, Volvo и BMW. Досега в Европа имаше само един завод – в Полша. Извън Стария континент компанията развива производствена дейност още в Китай, Мексико и САЩ.

Новият завод се намира на около 200 км от границата с България.

Припомняме, че преди по-малко от месец японската корпорация Nidec обяви, че планира да инвестира 1.5 млрд. евро в изграждането на фабрика за автомобилни електрически двигатели и инвертори в Нови Сад.

Подкрепи Economic.bg