Сърбия привлече нова автомобилна инвестиция за милиарди

Nidec ще изгради зaвoд зa пpoизвoдcтвoтo нa мoтopи зa eлeĸтpoмoбили

Сърбия привлече нова автомобилна инвестиция за милиарди

Снимка: Президентство на Република Сърбия

Автор: Economic.bg

Японската корпорация Nidec планира да инвестира 1.5 млрд. евро в изграждането на фабрика за автомобилни електрически двигатели и инвертори в Нови Сад, Сърбия. Компанията планира да започне строителството на фабриката през септември и да я завърши в средата на 2022 г. Тя ще включва 59 760 кв. м за производство на автомобилни двигатели и 36 000 кв. м за завод за автомобилни инвертори. В тях първоначално ще работят съответно 1000 служители и 200 служители, съобщават от корпорацията.

"Само през първата фаза в Nidec ще работят 480 души и доходите им ще бъдат значително по-високи от средните за Сърбия", заяви президентът на страната Александър Вучич след среща с представители на Nidec в Белград.

Фабриката ще бъде един от най-големите производствени центрове на компанията в Европа с годишна продукция между 200 000 и 300 000 единици до 2023 г., съобщи японският финансов вестник Nikkei през ноември.

Компанията си сътрудничи и с университета в Нови Сад, за да участва активно, наред с други дейности, в технологичен обмен чрез партньорства между индустрията и академичните среди.

В Европа, където регулациите за опазване на околната среда и регулациите на емисиите на CO2 от големите държави стават все по-строги, търсенето се разширява. При тези обстоятелства, за да изгради ефективна система за снабдяване на гореспоменатите и други продукти в Европа, Nidec планира да отвори нови заводи в Сърбия, за да консолидира производствените дейности на групата в региона на Източна Европа.

Инвестицията идва, тъй като японската компания се стреми да завладее една трета от пазара за енергоспестяващи електрически двигатели, известни като електронни оси.

Очаква се търсенето да се увеличи с 10 пъти през следващото десетилетие, тъй като производителите на автомобили ускоряват преминаването към производство на електромобили на фона на затягане на ограниченията за въглеродните емисии и нарастващото търсене от страна на потребителите.

Nidec доставя електронни оси на автомобилни производители, включително китайския GAC Motor и френския Peugeot SA, конкурирайки се за бизнес с подобни на германския Bosch и свързания с Toyota BluE Nexus.

Коментари: 0