ДПС ще подкрепи БСП във вота на недоверие срещу правителството

Общо двете партии имат 104-ма депутати, срещу 115 на ГЕРБ и „Патриотите“. Важни са гласовете на „Воля“ и независимите

ДПС ще подкрепи БСП във вота на недоверие срещу правителството

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Движението за права и свободи (ДПС) ще подкрепи колегите си от БСП при подготвяния вот на недоверие срещу кабинета „Борисов-3“. Това стана ясно след днешните им консултации със социалистите по тази тема. Гласуването ще е заради водната криза в Перник и цялостния провал на правителството във водния сектор.

„Но вотът ще покаже и още едно нещо, за което говорихме вчера в залата. Има ли управляващо мнозинство това правителство в този парламент. Защото чисто математически след излизането на „Атака“, то няма такова. И ако има такова мнозинство, то ще се види в зала и то трябва да бъде преформулирано, ако го има. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват като опозиционни, гласуват за вота, правителството ще падне“, коментира зам.-председателят на парламентарната група на ДПС, Йордан Цонев.

В 44-тото Народно събрание БСП и ДПС разполагат с общо 104 места. ГЕРБ и „Обединени патриоти“, без депутатите на „Атака“, разполагат със 115 депутати. Така двете страни ще трябва да се борят за подкрепата на „Воля“ на Веселин Марешки (20 народни представители) и за 8-те независими, сред които един бивш представител от БСП, един от ДПС и 6-мата от „Атака“.

„Разбира се, всеки един вот на недоверие, е и математика. 79 народни представители от левицата плюс 25 от ДПС прави 104 народни представители. Утре ще имаме среща с колегите от „Воля“ и с независимите народни представители, защото колегите от „Воля“ са заявили, че не подкрепят това правителство и е съвсем нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите, те затова са и независими, в крайна сметка също не би трябвало да подкрепят правителството, плюс още 20 народни представители прави 124. Т.е. това наистина трябва да бъде новото парламентарно мнозинство и нека да е ясно кой стои зад правителството и кой не го подкрепя“, коментира Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

Вчера, по време на гласуването на оставката на вече бившия екоминистър Нено Димов и назначението на Емил Димитров-Ревизоро на негово място, депутатите от „Воля“ не се регистрираха в зала и не гласуваха. Така от една страна свалиха кворума за заседанието, а от друга – не се наложи да гласуват „против“ решението на управляващите.

Коментари: 0