Драматичните октомврийски понижения засенчиха добрите корпоративни отчети

Политическите дрязги натежаха на пазарите

Драматичните октомврийски понижения засенчиха добрите корпоративни отчети

Снимка: БТА

Драматичните октомврийски понижения засенчиха добрите корпоративни отчети, публикувани днес, и водещите щатски индекси финишираха предпоследната сесия за седмицата дълбоко на червена територия. Допълнително натежаха притесненията около търговската война между САЩ и Китай, увеличаването на лихвените проценти и опасенията от надценяване на щатските технологични акции. 

В крайна сметка индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с 1.27% или 327 пункта, а широкият S&P 500 – с 1.44% до 2768 пункта. От началото на месеца и двата индекса са се понижили с повече от 4%, а технологичният NASDAQ – с близо 7%. Технологичният сектор в състава на S&P 500, който заема най-голяма част по пазарна капитализация, е изтрил 7.1% от стойността си. Сред големите губещи през вчерашната сесия бяха United Rentals, Textron, Snap-on, Caterpillar, Facebook, Amazon, Alphabet и Netflix. Пониженията в китайските акции увеличиха опасенията около потенциалното забавяне на китайската икономика, което би повлияло и на световната икономика. Притесненията нараснаха допълнително след изказване на председателя на Европейската централна банка Марио Драги, който заяви, че е рисково страните да се опитват да заобикалят бюджетните правила на Съюза. Това изказване изпрати италианските облигации до нови интрадневни върхове, но и водещите индекси – до нови понижения. Италианският FTSE-MIB се понижи с 1.89%. В центъра отново беше Брекзит и отлагането на преговорите около развода на Великобритания и ЕС. Британският индекс FTSE отслабна с 0.39 на сто до 7026 пункта, а немският DAX се раздели със 125 пункта и закри търговията на ниво от 11589 пункта. Френският САС отстъпи към червената територия с 0.55% или 28 пункта до 5116. Отличник беше веригата супермаркети Carrefour, чиито акции скочиха с близо 9%. В края на деня петролът записа нови понижения: лекият суров WTI се раздели с повече от 2% до 68.81 долара за барел, а европейският му конкурент – сортът Брент, поевтиня с 1.32% и затвори на ниво от 79.31 долара за барел.

Финансови отчети – Q3 2018

За финала на седмицата преди старта на сесията отчети за третото тримесечие ще публикуват Honeywell, Procter & Gamble, Schulmberger, Sun Trust Banks и други. Очакваните приходи на P&G, чиято пазарна капитализация е $203.76 млрд., са за $16.49 млрд., а печалбата на акция се прогнозира да излезе 1.10 долара. 

Honeywell - Дневна

Книжата на Honeywell се движат в широк диапазон през настоящата година, като последното Q3 беше силно възходящо. През октомври акциите поевтиняха драстично в рамките на три дни, изтривайки 6.5%. След пробива на 50-дневната средна котировките срещат трудност да се изкачат отново над нея. Днес преди старта на сесията компанията ще изнесе финансовите си отчети. Ако прогнозите бъдат оправдани, ще очакваме акциите да се изкачат над 50-дневната средна с потенциал за възстановяване на възходящото движение и цел при 165 долара. В обратния случай очакваме котировките да се понижат до 150-152 долара, което може да се използва за вход в къса позиция с прибиране на печалбите при 149-150 долара.

GBP/JPY – 8 часова

Йената успешно излезе от консолидирания канал, в който се намираше и вчера успешно проби нивото на подкрепа при 147.50 и 50-периодната средна, напредвайки спрямо долара. За кратко се докосна до 145.95, съответстващи на най-близкото ниво на подкрепа от Корекцията на Фибоначи, но върна и очакваме нов опит за пробив. При успех ще може да се влезе в къса позиция с първа цел 144.78 при 50% от Корекцията.

Oil UK – 6 часова

Европейският сорт петрол прекъсна силно възходящото си движение и от началото на месеца формира низходящ канал, в който се намира и 50-периодната средна. На 6-часова графика се вижда колко прецизно е движението. Очакваме в краткосрочен план котировките да се покачат и първото ниво на съпротива да бъде при подвижната средна при 80-81 долара на барел. При неуспешен пробив ще има ново понижение до долната граница на канала при около 77.50 долара за един барел.

Dow Jones – Дневна

Дневната графика на индекса на 30-те сини чипа показва възходящ канал през годината след корекцията от февруари. След като в началото на месеца Dow достигна до нови рекордни нива, последва значителен спад и индексът изтри повече от 6.5% в рамките на 6 дни. След пробива на подвижната средна ЕМА котировките срещат трудност да се изкачат отново над нея. Очакваме в близките дни възходящото движение да бъде възстановено, но за вход в дълга позиция бихме препоръчали да се изчака потвърждение чрез една или повече зелени свещи. 
Коментари: 0