Дрон на БАН достави iPhone 13 през 5G мрежата на А1

А1 ще инвестира 780 млн. лв. в мрежата си в следващите три години

Дрон на БАН достави iPhone 13 през 5G мрежата на А1

Снимка: А1

3713 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Инвестициите на A1 Бългapия в 5G мрежата ѝ през тази година ще достигнат 46.5 млн. лв., а дo ĸpaя нa 2024 г. се очаква те да се повишат до 780 млн. лв. Това стана ясно по време на събитие, на което компанията показа възможностите на телекомуникациите от следващо поколение. Компанията демонстрира едно от възможните приложения на 5G чрез любопитен експеримент – доставка на модел от новата серия iPhone 13 с дрон.

Летателният апарат, движещ се с 2 м/сек. е разработен от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той беше управляван през 5G ULTRA – мрежата на А1, за да се демонстрира на практика приложението на 5G при управлението на безпилотни аероапарати. В случая дронът е предназначен за доставка на спешни малки пратки. Той е изработен основно от композитни материали, за да се сведе теглото му до минимум и да може да прелети над 30 км. с едно зареждане на батериите.

Именно трите основни характеристики на 5G мрежите – ултра надеждна комуникация с малко закъснение, супербърз широколентов мобилен достъп и масирана комуникация между машини – отварят хоризонта за управлението на безпилотни апарати на дълги разстояния. „Трите компонента на мрежата са от решаващо значение за сигурното и безопасно развитие на безпилотната авиация за граждански цели, както и за бъдещото приложение на 5G във всички сфери на индустрия 4.0“, коментира по време на демонстрацията Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 България.

Свидетели сме на интегрирането на две могъщи ключови технологии: аерокосмическата и мобилните комуникации. 5G мрежата осигурява необходимата свързаност за дроновете: надеждна, бърза, широколентова и с неограничен радиус на действие, а те осигуряват съдържание, полезно и интересно за всеки потребител“, коментира проф. Димо Зафиров, член на Института за космически изследвания и технологии към БАН.

По думите му с друг тип малък дрон, наподобяващ този, с който днес бе доставена кутия iPhone 13, може да се пренасят до 20 кг товар за един час. А освен за стоки, в бъдеще се очаква този вид превози да се развият като транспортна услуга и за хората. Зафиров обясни, че една от концепциите предвижда изграждането на малки площадки с размерите на павилионче, които да се използват за излитане и кацане.

iPhone 13 в България 

Събитието днес даде старт и на официалните продажби на новата серия смартфони на Apple. И четирите модела поддържат 5G мрежата. На снимката по-долу се виждат и абонаментните планове, с които клиентите на А1 могат да се сдобият с някое от устройствата.

От А1 увериха, че тази година има осигурени повече бройки в сравнение с миналата 2020-а, когато се получи недостиг на устройства по време на първоначалния бум на търсенето. Заради развиващия се пазар у нас не е изключено в бъдеще Apple да направи българският език системен и следващите поколения iPhone да идват с меню на него. Все още обаче няма ясни и категорични планове дали и кога това може да се случи на практика.

Подкрепи Economic.bg