ЕРП-тата предлагат ново поскъпване на тока от 1 юли

ЧЕЗ и ЕВН предлагат значително намаляване на цените за стопанските потребители

ЕРП-тата предлагат ново поскъпване на тока от 1 юли
924 ~ 1 мин. четене

Трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" са внесли предложения за повишаване на цената на тока от 1 юли 2017 г. Ако увеличението бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цената на електроенергията ще нараснат с между 2.2% и 8.7%.

Най-голямото поскъпване е поискано от ЧЕЗ, което обслужва Западна България. Дружеството предлага стойността на електроенергията за бита да се покачи с 8.7% от втората половина на годината, пише „Капитал”.

Потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще заплащат с 2.7% по-скъп ток. От компанията заявяват, че заявлението отразява необходимите средства за развитие и поддръжка на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и за разходи за обслужване на над 1.5 млн. битови клиенти на регулирания пазар.

ЧЕЗ и ЕВН предлагат значително намаляване на цените за стопанските потребители, съответно с 16% и 15%. Причината е, че масово небитовите клиенти преминават от регулирания към свободния пазар на ток.

Ако поскъпването бъде прието от Комисията това ще бъде второто увеличение на цените за бита от месец април насам. През третото тримесечие цената на електроенергията поскъпна с 2% заради ръста на стойността на природния газ.

Подкрепи Economic.bg