Дунавският регион ще се развива с трансгранично сътрудничество

Крайдунавският регион на България е един от най-изостаналите в икономическо отношение в ЕС

Дунавският регион ще се развива с трансгранично сътрудничество
124 ~ 1 мин. четене

Приоритет в работата на правителството е насърчаването на икономическтата активност за преодоляване на регионалните диспропорции в развитието. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща на страните от Дунавския регион на тема „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции“, която се проведе в Централния военен клуб.

На откриването са присъствали генералният директор на Световната организация по туризъм г-н Талеб Рифай и генералните директори на ГД на ЕК „Регионална и градска политика“ и ГД “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ г-н Валтер Дефаа и г-н Даниел Кайеха.

Лукарски посочи, че Крайдунавският регион на България е един от най-изостаналите в икономическо отношение в ЕС. „В същото време природните и културните дадености на този регион, както и стратегическата географска локация, създават възможност за развитието на туризма и на редица други бизнес инициативи“, добави той.

Установяването на сътрудничество не само да насърчи работата на отделните части от Дунавския регион, но и да го позиционира като интегриран туристически продукт, заяви министърът на икономиката. Като пример за подобно сътрудничество той посочи проекта за развитие на туризъм "Пътят на римските императори", който включва България, Сърбия и Румъния и Хърватия. 

"Възможности за развитие на туризма в крайдунавския регион има и по пътя на взаимно и съвместно промотиране на туристическите дестинации на трети пазари", обясни Лукарски. По думите му съществуват редица инструменти, с които Министерство на икономиката може да стимулира тези процеси и които то насърчава.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg