50 души са знаели как да проникнат в базата данни на НАП

Според адвоката на Кристиян Бойков прокуратурата е подбрала реплики от различни чатове и ги е подредила по определен начин

50 души са знаели как да проникнат в базата данни на НАП
3755 ~ 2 мин. четене
Общо 50 души са били наясно как да проникнат в базата данни на Националната агенция за приходите (НАП) и да изтеглят данни от нея. Институцията е била компрометирана от друг хакер в деня, в който обвиненият за пробива Кристиян Бойков е написал в служебен чат „НАП си заминава“. Това заяви адвокатът на Бойков Любен Казанлиев в ефира на bTV.

По думите на адвоката публикуваните в сайта на прокуратурата доказателства срещу Бойков са съставени от извадени от контекста и подредени по определен начин реплики от различни чатове. Според Казанлиев въпросните реплики не доказват вина, особено като се има предвид, че са подредени умишлено.

„На 14 април тази година участник в професионален чат се хвали, че е хакнал сайта на НАП. Дава потребителско име и админ панела - пътят, по който данъците може да се коригират“, обясни адвокатът на Бойков и добави: „Това са около 50 човека във въпросната чат група, всичките добри IT специалисти, в тази група си комуникират по професионални проблеми, посочи адвокатът. Този, показал уязвимостта на НАП, не се познава с Кристиян“.

Няколко часа по-късно Бойков написва в служебния чат "НАП си заминава". Тоест тази уязвимост вече е публична, тя се знае в професионалните среди, оповестена е в група от 50 човека и е нормално да се коментира от професионалистите.

Казанлиев допълни, че като адвокат не е длъжен да каже истината, а да защити клиента си. „Прокуратурата обаче е длъжна да събира доказателства и за невинност, няма право да манипулира доказателства, за да обвинява. Не ни извикаха, когато са декриптирали компютъра, не знаем колко е вярно всичко, което сега се изнася“, допълни адвокатът.


Подкрепи Economic.bg